Ga naar de mobiele website
^ Top

Dit is het geheime codewoord als de Queen overlijdt

REUTERS
Ze is intussen al 65 jaar aan de macht, en zal er waarschijnlijk nog een aantal bij doen. Maar ooit komt de dag dat Queen Elizabeth II zal overlijden, en daar zijn enkele vaste protocollen voor ontwikkeld, inclusief geheime codewoorden.

90 jaar oud is Queen Elizabeth intussen, en ze is nog steeds aan de macht. Een hele prestatie, maar dat wil niet zeggen dat Buckingham Palace niet heel goed voorbereid is op het einde van haar leven en heerschappij. Al sinds de jaren '60 houdt het Britse paleis rekening met het einde van hun Queen; de protocollen voor haar overlijden liggen al sinds die tijd vast. En die zijn niet min:

- Haar laatste uren zullen onder leiding van haar oudste dokter staan: gastro-enteroloog professor Huw Thomas. Hij zal bepalen wie er in de kamer wordt toegelaten met de Queen en welke informatie vrijgegeven zal worden.

- Als ze sterft, zal het haar kabinetchef zijn die het nieuws verspreidt, te beginnen met de eerste minister. Het codewoord voor de Queen is dan 'London Bridge', en de zin 'Londen Bridge is down' betekent dat ze overleden is. Met die woorden zal het nieuws doorgegeven worden via beveiligde lijnen.

- Na de eerste minister zullen de 15 landen verwittigd worden waar Elizabeth ook staatshoofd is, en daarna de 36 andere waar ze nog steeds functioneert als een symbolische leider.

Nieuws verspreiden
- De bevolking van Groot-Brittannië zal het nieuws te weten komen via een nieuwsflash, nadat de kranten, televisie- en radiostations op de hoogte werden gebracht.

- Op Buckingham Palace zal een knecht een boodschap met zwarte randen aan de poorten bevestigen. De website van het paleis zal een sombere pagina worden waar enkel dezelfde tekst te lezen is.

Een jonge koningin Elizabeth (in het midden)
EPA Een jonge koningin Elizabeth (in het midden)

- Bij de commerciële radiostations zal er een blauw licht gaan branden die de DJ's vertelt dat ze hun muziekkeuze moeten aanpassen en zo snel mogelijk moeten overgaan naar het nieuws.

- Overheidsstations BBC One, Two en Four zullen onderbroken worden en hun logo zal te zien zijn. Daarna zal er overgeschakeld worden naar het nieuws. Radio 4 en 5 zullen de specifieke woorden 'This is the BBC from London' horen.

- Alle parlementsleden zullen opgeroepen worden, mensen zullen vroeger naar huis mogen en vliegtuigpiloten zullen het nieuws meedelen aan hun passagiers.

- Charles zal koning worden en Camilla de nieuwe koningin. Ze zullen Engeland, Wales, Schotland en Noord-Ierland bezoeken.

Haar lichaam
- Als de Queen in het buitenland sterft, zal een jet van de Royal Flight-divisie haar lichaam gaan ophalen. De kist zal afkomstig zijn van begrafenisondernemers Leverton & Sons.

- Als ze in Schotland sterft, zal haar lichaam in Holyrood house in Edinburgh opgebaard worden, waar ze bewaakt zal worden door de Royal Company of Archers. Daarna zal haar lichaam per trein naar London gebracht worden.

- Haar lichaam zal altijd terugkeren naar de troonzaal van Buckingham Palace, waar er een altaar zal opgesteld worden. Vier Grenadier Guards zullen haar bewaken daar.

Land in rouw
- Als Elizabeth sterft tijdens Royal Ascot, zal het evenement afgeschaft worden. Het National Theatre zal sluiten als het nieuws voor vier uur 's middags bekend raakt. Daarna mag het theater open blijven.

Photo News

- Alle sporten zullen verbannen worden uit de koninklijke parken, en veel sportwedstrijden zullen afgeschaft worden.

- De dag na haar dood zullen alle vlaggen halfstok hangen en zal Charles tot koning worden uitgeroepen. Een trompettist van de Life Guards zal op het dak van het paleis kruipen en drie keer blazen.

- In Hyde Park zal er een groet met 41 geweren klinken, goed voor zeven minuten aan artillerie.

Begrafenis
- Tien dagen later zal er een grootse begrafenis volgen in Westminster Hall. Vier dagen daarvoor zal het lichaam van de koningin daar opgebaard worden. Er wordt verwacht dat een half miljoen mensen haar zullen groeten.

- De kistdragers (10) zullen hun rol in het geheim oefenen. De kist zal met lood bewerkt zijn - die van prinses Diana woog bijna een kwart ton.

- Vier soldaten zullen in de kathedraal in stilte aan haar kist waken. Ze doen dat 20 minuten lang en er zijn altijd twee reservisten.

- De begrafenis zal 2.000 genodigden hebben en er zal een stoet zijn naar Windsor Castle. Daar zal het lichaam dan uiteindelijk in de koninklijke tombe begraven worden.

Meer over19 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Daniel Corstjens

  Het codewoord zal zijn"laat al het geld verdwijnen!". En dan nog iets,haar kist zal bewerkt zijn met lood,bij die van ons mag nog geen drupelke lijm in verwerkt zijn!

 • ProErdogan

  Ze kondigen haar dood aan.. Tegenwoordig weet men het al voordat iemand sterft.. Hoe ze dat doen is een mystery...

 • Kurt De Deygere

  Herinnerend het feit dat haar moeder bijna 102 jaar geworden is, heeft zij hopelijk nog een hele weg te gaan. Misschien een 100-jarige Koningin die 75 jaar op de troon zit? Het artikel vond ik wel misplaatst. Kurt De Deygere

 • Ragnar Lothbrock

  Altijd al gezegd dat ze dat mens nog gaan moeten doodkloppen met een voorhamer ... Niet kapot te krijgen blijkbaar .

 • Lieven Wilms

  Geheim? Ik zweer dit niet verder te vertellen!

Meld een bug