Dimitri Bontinck: "We krijgen meer bedreigingen sinds de aanslagen"

REUTERS
Het is even stil geweest rond Dimitri Bontinck - hij herstelt van een schouderoperatie - maar heeft 'heel wat strafs' voor ons in petto na zijn revalidatie. Maar intussen houdt hij zich gedeinsd. "Sinds de aanslagen zijn de bedreigingen aan ons adres toegenomen", aldus Bontinck in Dag Allemaal.

Bontinck heeft het momenteel niet makkelijk. Hij herstelt van een operatie en heeft geen inkomen. "We hebben het financieel niet breed, dat klopt. Zo'n halfjaar geleden ben ik begonnen met lezingen geven, maar ondanks een veelbelovende start is dat zogoed als stilgevallen. (zucht) Ik vermoed dat mijn imago me parten speelt. Veel mensen vinden mij kennelijk niet geloofwaardig of zo." Zijn vriendin Elke raakte zelfs haar job kwijt. "Ja, dat bedrijf wilde - en ik citeer - 'niet geassocieerd worden met het negatieve imago van Dimitri Bontinck'. 'Wat heeft dat meiske in godsnaam verkeerd gedaan?' denk ik dan. Triestig, hoor."

De twee gingen al een paar keer even uit elkaar, maar zijn nu vastbesloten om te trouwen. "Ons huwelijk gaat in ieder geval door, vast en zeker. En dat 't al eens botst tussen ons, is normaal. We zijn beiden passioneel en explosief. Plus: onze relatie staat voortdurend onder druk. Vanwege mijn BV-schap, mijn imago, en omdat we het financieel moeilijk hebben. Maar wees gerust, onze liefde overwint álles."

De aanslagen in Brussel en op Zaventem noemt Bontinck 'een drama'. "En ook een spijtige zaak voor Jejoen. Die jongen probeert z'n verleden achter zich te laten, hé. Maar bij zulke vreselijke gebeurtenissen valt nog altijd zijn naam. Alle ex-Syriëstrijders worden over dezelfde kam geschoren." Sinds 22 maart zijn de bedreigingen aan zijn adres weer toegenomen "Van gewone Vlamingen, hé, bijna nooit van moslims. Men lijkt maar niet te begrijpen dat wij médestanders zijn in de strijd tegen IS."