Exclusief voor abonnees

Dertig jaar na ‘Dynasty’ - DEEL 1: Joan Collins, de ‘ultieme feeks’, snakt naar oprecht liefdesgeluk

Joan Collins in 1957.
Photo News Joan Collins in 1957.
Exact dertig jaar geleden eindigde ‘Dynasty’, de razend populaire tv-reeks over een Amerikaanse oliedynastie. De serie werd na seizoen één bijna afgevoerd, tot Joan Collins haar opwachting maakte als ultieme feeks Alexis. Zelf had Joan toen al een bewogen leven vol foute mannen achter de rug.

Vorige zaterdag beleefde Joan Collins angstige momenten toen er brand uitbrak in haar appartement. Haar man Percy kon de vlammen in bedwang houden tot de brandweer arriveerde, maar de 85-jarige actrice moest wel behandeld worden omdat ze rook had ingeademd. De brand was het zoveelste incident in het leven van de actrice, die niet gespaard is gebleven van drama. Bij ons werd Joan Collins een klinkende naam dankzij haar rol in ‘Dynasty’, de soap die haar carrière redde. De actrice had jaren niet gewerkt om haar gezin voorop te zetten, en haar komst naar ‘Dynasty’ had heel wat voeten in de aarde: zender “ABC was fel gekant tegen gelijk welke vrouw ouder dan 35", bekent de bedenkster en schrijfster van ‘Dynasty’. Nét waar Joans vader, een talentscout, haar voor gewaarschuwd had, en waar ze zich eigenlijk al bij had neergelegd. Haar financiële situatie dwong haar echter terug naar het scherm, en maakte van de actrice uit bedenkelijke B-films in één klap een wereldster en icoon.

Chinees restaurant

“Zelfs als je slaagt als je 17 of 18 bent, zul je afgeschreven zijn tegen de tijd dat je 24 bent, want niemand wil een actrice nog werk geven zodra ze 25 is.” De mantra van Joseph Collins, een talentscout die later supersterren als The Beatles, Shirley Bassey en Tom Jones zal vertegenwoordigen, blijft zijn oudste dochter Joan altijd bij. Toch stemt hij ermee in dat Joan aan de Royal Academy of Dramatic Art acteerlessen gaat volgen: “Hij zei: ‘Ik zal je aan RADA het toegangsexamen laten afleggen, maar als je faalt ga je cursussen volgen en word je mijn secretaresse. Je zult een aardige man vinden om te huwen en twee kinderen krijgen.’ En dat was dat”, lacht Joan met rollende ogen. Ze slaagt in het toegangsexamen, maar zonder ‘Dynasty’ zou ze nu wellicht een vergeten actrice uit de jaren 1950 zijn, de zus van de enorm succesvolle Jackie Collins, een schrijfster met een stapel stationsromans op haar palmares. Aanvankelijk zou ze Alexis slechts zes weken vertolken, maar het personage werd zo’n sensatie dat ze negen en een half jaar gebleven is. Anderzijds heeft de hitserie alles aan Joan te danken: “Toen mijn agent belde om te vragen of ik in ‘Dynasty’ wilde meedraaien dacht ik: ‘Wat is dat? Een Chinees restaurant?’.” De reeks dreigde spectaculair te floppen tot de wereld begon te smullen van Joans schoudervullingen, volumineuze haar, glitterende garderobe en uiteraard Alexis’ gemene giftong.

Je hebt 19% van dit artikel gelezen
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.