De Oscar voor best betaalde acteur in 2017 gaat naar...

Hollywoodacteur Mark Wahlberg verdient in 2017 goed zijn boterham.
reuters Hollywoodacteur Mark Wahlberg verdient in 2017 goed zijn boterham.
Mark Wahlberg zal in 2017 in totaal 68 miljoen dollar verdienen dankzij kaskrakers als Transformers: The Last Knight en Daddy's Home 2. Het zakenmagazine Forbes berekende ook dat de dames in de filmindustie nog altijd een pak minder verdienen. Emma Stone, de best verdienende acrice, komt aan 'slechts' 26 miljoen.


Vorig jaar stond Dwayne 'The Rock' Johnson (65 miljoen) op de eerste plaats, maar deze spierbundel is nu een plaatsje gezakt. Johnson blijft goed verdienen dankzij rollen in Baywatch en Jumanji, die binnenkort in de zalen te zien zal zijn.

De derde plaats is voor Vin Diesel (54,5 miljoen) die goed boert dankzij xXx: The Return of Xander Cage en de vervolgfilm van Guardians of the Galaxy. Adam Sandler (50,5 miljoen) en Jackie Chan (49 miljoen) halen plaats vier en vijf. Geen nood als nummer 8, 9 en 10 uit het lijstje onderaan niet meteen een belletje doen rinkelen. Shah Rukh Khan, Salman Khan en Akshay Kumar zijn bekende gezichten in Bollywood, de Indiase filmindustrie.

De lijst werd samengesteld op basis van gegevens van Nielsen, ComScore, Box Office Mojo en IMDB, maar Forbes gebruikte ook interviews met insiders uit de industrie.

Dwayne Johnson moest zijn eerste plaats van vorig jaar afstaan.
Reporters / Zuma Dwayne Johnson moest zijn eerste plaats van vorig jaar afstaan.

Actrices

De mannen in Hollywood verdienen nog altijd veel meer dan hun vrouwelijke evenknieën. Emma Stone staat aan de top met 26 miljoen dollar dankzij haar rol in La La Land, al blijft dat maar een fractie van wat Wahlberg binnenrijft. De acteurs uit de top 10 verdienen samen 488,5 miljoen dollar wat bijna drie keer zoveel is als de 172,5 miljoen die de tien best verdiende vrouwen krijgen.

Slechts drie actrices harken meer dan 20 miljoen in 12 maanden binnen, terwijl 16 acteurs die kaap halen. Deze loonkloof is makkelijk te verklaren. Mannen krijgen een heel andere type rollen dan vrouwen. Zo zijn superhelden erg populair bij de bioscoopbezoekers en doen ook gevechtsfilms het goed. In deze verhalen gaat de hoofdrol sowieso naar de man en is er simpelweg minder plaats voor vrouwelijke rollen.

Emma Stone verdient een pak minder dan Mark Wahlberg, de best verdienende acteur.
afp Emma Stone verdient een pak minder dan Mark Wahlberg, de best verdienende acteur.
rv