Exclusief voor abonnees

De kapper van filmsterren die een imperium uitbouwde rond het net-uit-bed-kapsel

Jacques Dessange, uitvinder van de ‘coiffé-décoiffé’, dood op 94-jarige leeftijd

Jacques Dessange in 2011. De laatste jaren van zijn leven hield hij zich vooral met schilderen bezig.
AFP Jacques Dessange in 2011. De laatste jaren van zijn leven hield hij zich vooral met schilderen bezig.
In zowat elke stad vind je een kapsalon dat zijn naam draagt en iedere supermarkt biedt zijn verzorgingsproducten aan. Maar Jacques Dessange zélf is eergisteren op 94-jarige leeftijd overleden. De man die filmsterren als Brigitte Bardot en Liz Taylor in zijn kappersstoel kreeg, wist van zijn beperking zijn waarmerk te maken. Het verhaal van een kapperszoon die op de juiste momenten op de juiste plekken was en schrandere beslissingen nam.

Luc Beernaert

De kapsalongroep Jacques Dessange omvat vandaag bijna 1.600 kapperszaken en is actief in 43 landen. Dessange International draaide in 2017 een omzet van meer dan honderd miljoen euro. Hoe het zover kwam? Door de vastberaden aard van Dessange, een portie geluk en een flair die hem geliefd maakte in mondaine middens.

De man die in 1925 als Hubert Dessange boven de doopvont werd gehouden in het dorpje Souesmes, in de Loir-et-Cher, groeit op in het kapsalon van zijn vader. Zijn moeder baat het aanpalende café uit waar mannen voor en na hun scheer- en kapbeurt ‘un petit rouge’ drinken.

Je hebt 24% van dit artikel gelezen
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.