Exclusief voor abonnees

De dag waarop Andy Warhol stierf en opnieuw tot leven kwam: “Mijn leven flitste niet aan me voorbij. Het was te pijnlijk”

Andy Warhol: de man die twee keer stierf
Photo News Andy Warhol: de man die twee keer stierf
Andy Warhol is een van de bekendste kunstenaars uit de pop art. Hij overleed in 1987, maar negentien jaar eerder werd hij al eens doodverklaard nadat een feministe hem neerschoot. De kunstenaar kwam toen wel op miraculeuze wijze opnieuw tot leven. De biografie ‘Warhol: A Life As Art’ vertelt wat er toen precies gebeurde. 

Valerie Solanas is een vrouw met een missie. Als oprichtster - en enig lid - van de organisatie S.C.U.M., de Society for Cutting Up Men, heeft ze zich drie doelen gesteld. Dat staat te lezen in het manifest van de organisatie. “Een complete vrouwelijke overname bewerkstelligen en daarbij de productie van mannen beëindigen. Het creëren van een swingende, groovy, vrouwelijke wereld, ver uit het zicht. Een einde maken aan deze harde, grimmige, statische, saaie mannenwereld, en het lelijke, laatdunkende mannelijke gezicht van de kaart vegen.” Met andere woorden: Solanas wil het mannelijke ras volledig uitroeien en een wereld met alleen vrouwen beginnen. En de eerste man die ze in haar vizier krijgt, is kunstenaar Andy Warhol. 

Je hebt 17% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

  • Krijg onbeperkt toegangLees alle artikels op HLN.be en in de app
  • Lees 4 weken gratisNadien slechts €6,95 per 4 weken
  • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratisReacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.