Collega's in de bres voor Robbe De Hert

AL 15.000 EURO INGEZAMELD VOOR ICOON VAN DE VLAAMSE FILM

photo_news
Robbe De Hert (74) beleeft zijn 'Warmste Week'. Sinds de regisseur in deze krant getuigde over de armtierige omstandigheden waarin hij leeft, regent het steunbetuigingen. Nu is er ook een financiële hulpactie en volgt waarschijnlijk ook nog een benefiet. "Robbe verdient dit. Hij is een icoon."

Van Guido De Craene en An Swartenbroekx tot Clouseau-bassist Vincent Pierins en komiek Bert Gabriëls. Allemaal doneerden ze gisteren gul via de crowdfundingactie die voor De Hert werd opgezet. In één dag steeg het bedrag vlot boven de 15.000 euro. Geld dat integraal naar de filmmaker gaat en waarmee hij niet enkel zijn project 'Hollywood Aan De Schelde' kan vervolledigen, maar zich in één beweging ook wat comfortabeler kan settelen. Na de horrorverhalen over zijn morfineverslaving en de muizen in zijn appartement lijkt nu de redding nabij. Acteurs, regisseurs, komieken en artiesten: allemaal vormen ze één blok in de hoop de vooropgestelde 100.000 euro binnen te halen. "Hartverwarmend dat er zoveel reacties uit artistieke middens komen", aldus acteur en regisseur Guido De Craene. "Robbe heeft - net als velen onder ons - veel geld in een project gestopt. 100.000 euro, naar eigen zeggen. Dan kan het misgaan, maar die risico's neem je nu eenmaal uit gedrevenheid. Al hoop ik dat hij het geld niet integraal in 'Hollywood Aan de Schelde' pompt, maar misschien ook op zoek gaat naar een ander appartementje. Zodat hij van een rustige oude dag kan genieten. Ook hoop ik dat er misschien eens iemand als pakweg Erik Van Looy voor zijn project gaat pleiten bij het Vlaams Audiovisueel Fonds."

Koesteren

Ook Vincent Pierins, bassist bij onder meer Clouseau, schonk De Hert morele steun en centen. "Ik heb vroeger nog meegewerkt aan de soundtrack van 'Brylcream Boulevard', maar vind het geval van Robbe vooral schrijnend en tekenend voor onze sector. Zo'n talent zou gekoesterd moeten worden. Er moet een vangnet zijn. Maar de statuten voor artiesten zijn zo versnipperd dat het quasi-onmogelijk is om je te verenigen." Terwijl de klok liep, kwamen gisteren ook de namen van Bert Gabriëls en Kobe Van Herwegen voorbij. Net als heel wat mensen die achter de schermen van de Vlaamse filmindustrie werken. Allen betuigden ze hun respect met een schenking en hartverwarmende berichten.

Stamcafé

De initiatiefnemers van de inzamelactie, Francine Lemaire en Sven Heusequin, zijn erg gelukkig. "Het raakte me heel erg dat een groot filmmaker als Robbe volledig aan de grond zit, verstoken van de juiste medische hulp en filmfondsen, terwijl andere regisseurs tot baron getiteld worden", zegt Francine. Zij kent Robbe nog van in het Antwerpse café De Boerinnekes, waar haar man als ober werkte. "Robbe kwam daar bijna elke dag een yoghurt met muntsiroop drinken. Hij schreef er zelfs het scenario voor 'De Witte van Sichem' en was altijd de vriendelijkheid zelve." Sven Heusequin sprong mee in de bres voor Robbe. "Ik voelde veel medeleven voor zijn situatie. Daarom stelde ik voor om een crowdfundingactie op te starten. Francine moedigde me aan en intussen staat de teller op meer dan 15.000 euro. We hadden zo'n succes totaal niet verwacht."

Wie Robbe wil steunen, kan dat via www.gofundme.com/ help-robbe-de-hert

"Dit doet heel veel deugd, schat"

Robbe zelf was erg aangedaan door de steunbetuigingen. "Of dit deugd doet? Wat denk je zelf, schat? Natuurlijk doet dit heel veel deugd. Deze ochtend (gisteren, red.) wist ik nog van niets en nu is er deze actie. Ik heb ook al vernomen dat verschillende muzikanten een benefiet op poten willen zetten. Welke bands dat willen doen, willen ze mij niet verklappen." Maar wie hoopt dat hij het geld zal aanwenden om zichzelf meer comfort te gunnen, komt bedrogen uit. "Dat geld gaat naar 'Hollywood Aan De Schelde'. Dat project ligt nu al meer dan tien jaar op mijn maag en moet er nu eindelijk komen. Dit is allemaal zo geweldig. Echt. Merci."