Exclusief voor abonnees

Christopher Reeve overleed 15 jaar geleden: het tragische levensverhaal van een subliem acteur

Christopher Reeve werd wereldberoemd als Superman.
RV / Reuters Christopher Reeve werd wereldberoemd als Superman.
Ook de groten van Hollywood zijn niet immuun voor ingrijpende tragedies. Het is exact vijftien jaar geleden dat Christopher Reeve stierf, de acteur die Superman een gezicht gaf en verlamd raakte na een val van zijn paard. Hij werd een baken van hoop en inspiratie, achter wie nóg een heldin school: zijn vrouw Dana.

Het was een schrijnend gezicht: uitgerekend de viriele acteur die gestalte gaf aan Superman, een bevlogen atleet bovendien, zat vanaf 1995 aan een rolstoel gekluisterd – verlamd en niet eens meer in staat zelfstandig te ademen. Na eerst euthanasie te hebben overwogen, groeide Christopher Reeve echter uit tot een inspirerend rolmodel dat een kruistocht voerde voor stamcelonderzoek. “Mijn pa was geobsedeerd om een remedie voor ruggenmergletsels te vinden, zodat hij opnieuw zou kunnen stappen, en hij geloofde rotsvast dat dat zou gebeuren. Dat is wat hem overeind hield”, aldus zoon Will. Het mocht niet zijn: op 10 oktober 2004 overleed Christopher, bijna tien jaar na zijn ongeval. Zijn erfenis leeft voort: de stichting die zijn naam en die van zijn heroïsche vrouw Dana draagt, is vandaag een koploper in onderzoek naar de wervelkolom. “Chris Reeve zag zijn ongelooflijke tegenslag als een buitengewone kans die wereldwijd voor altijd gevolgen zal hebben”, prijst vriendin Jane Seymour.

Je hebt 9% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en steun Rode Neuzen Dag. Jouw eerste betaling gaat integraal naar Rode Neuzen Dag

 • Steun Rode Neuzen Dag en word abonnee voor 27/11
 • Slechts €6,95 per 4 weken
 • Stop wanneer je wil
Abonneer je nu6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Barbara Bontje

  Hij was op de universiteit de kamergenoot van Robin Williams, jammer dat ze er allebei niet meer zijn. Twee grote acteurs die helaas te vroeg zijn gestorven.

 • sven collier

  Ben er mee opgegroeid, superman, de enige echte. Grote meneer

 • mark germanus

  Je kunt maar tegenslag hebben in je leven,maar hij was een goed acteur !

 • Catt Chris

  Groot verlies in de filmwereld, de enige echte Superman!

 • tom verstrepen

  De enige echte Superman ..