Chinese topactrice met 65 miljoen volgers nu al 3 maanden vermist na beschuldigingen belastingfraude

Fan Bingbing op het 71ste Filmfestival van Cannes.
Thomson Reuters Fan Bingbing op het 71ste Filmfestival van Cannes.
Ze heeft 65 miljoen volgers op social media en is de best betaalde Chinese actrice ooit. Maar al drie maanden is niets meer vernomen van Fan Bingbing, de 36-jarige superster die wij vooral kennen van haar rol als Blink in de film ‘X-Men: Days of Future Past’ uit 2014. Ze werd beschuldigd van belastingfraude. Mogelijk houdt de overheid haar daarom vast. Anderen beweren dat ze asiel aanvroeg in de VS.

Hoe kan een wereldberoemde actrice zomaar plots van de aardbol verdwijnen? Die vraag stellen zich miljoenen fans van Fan Bingbing. Alleen al op Instagram heeft ze 3,8 miljoen volgers. Merken waarvan ze het gezicht was, trekken plots hun handen af van haar. En de Chinese overheid weigert informatie over haar te geven. Het is dus gokken wat er met Fan Bingbing gebeurd is sinds begin juli.

Fan Bingbing op 8 mei in Cannes.
AFP Fan Bingbing op 8 mei in Cannes.

In mei was Bingbing nog in Cannes om de film 355 te promoten. Daarin speelt ze aan de zijde van Penelope Cruz, Jessica Chastain en Lupita Nyong'o. Op 24 mei werd er op YouTube een promofilmpje met haar voor De Beers gepost. Haar laatste publieke optreden dateert van 1 juli, toen ze een kinderziekenhuis bezocht. Daarna niks meer.

Haar verdwijning wordt gelinkt aan de beschuldigingen van belastingfraude die de bekende voormalige tv-presentator Cui Yongyuan in mei onrechtstreeks over Fan Bingbing uitte. Volgens de New York Times zou Bingbing een dubbel contract - een zogenaamd vaak gebruikt yin-yang-contract - voor een nieuwe film getekend hebben: een wit exemplaar voor ongeveer 1,3 miljoen euro en een zwart voor ongeveer 6,3 miljoen euro. Dat laatste zou ze dus hebben achtergehouden voor de Chinese fiscus. 

Een archieffoto uit maart 2013.
AFP Een archieffoto uit maart 2013.

De uitlatingen van Yongyuan leidden tot een onderzoek door de Chinese overheid. Die houdt Bingbing mogelijk vast, volgens een staatspublicatie ook voor corruptie en illegale leningen. De Chinese Communistische Partij zou de neergang van Bingbing aanwenden als waarschuwing voor de hele entertainmentindustrie om niet af te wijken van de socialistische principes.

Het blijft allemaal speculatie. Volgens de Hollywood Reporter zou een tabloid in Hongkong gemeld hebben dat Fan Bingbing gezien werd in een immigratiekantoor in Los Angeles. De actrice zou raad gevraagd hebben aan Jackie Chan, die bij haar had aangedrongen asiel aan te vragen in de VS. Niets daarvan kan worden bevestigd. Wél dat Fan Bingbing al drie maanden niet meer gezien is.

Fan Bingbing als Blink in 'X-Men: Days of Future Past'
rv Fan Bingbing als Blink in 'X-Men: Days of Future Past'7 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • valere vermeulen

  Staat daar niet de doodstraf op in China?

 • Laris Mills Winchester

  der ouders en broer zullen wel weten waar ze zit zeker?

 • Luc Broes

  'De Chinese Communistische Partij zou de neergang van Bingbing aanwenden als waarschuwing voor de hele entertainmentindustrie om niet af te wijken van de socialistische principes.' Dat wil dus zeggen dat die stoute communistische partij wil dat ook de rijksten belastingen betalen zoals iedereen!.

 • Charel de Klucht

  Alles waar ze top voor gaan zetten is bedrieglijke flop.

 • Marc Uytdewilgen

  Indien het waar dat ze zou vastzitten, ziet het er dan niet goed uit voor haar. Doodstraf en terechtstelling is dan voor 90% zeker. China is wereldkampioenen terechtstellingen.