Ceremoniemeester Filmfestival Cannes grapt over 'verkrachter' Woody Allen

Laurent Lafitte (links), Woody Allen (rechts)
photo_news Laurent Lafitte (links), Woody Allen (rechts)
De Franse acteur Laurent Lafitte trad gisteren op als ceremoniemeester tijdens de opening van het Filmfestival van Cannes. In een welgemikte grap verwees hij naar de beschuldigingen dat Woody Allen zijn adoptiedochter zou misbruikt hebben.

Woody Allen is op het festival aanwezig om zijn nieuwe film 'Café Society' met Blake Lively en Kristen Stewart te promoten.

"U hebt zoveel films gedraaid hier in Europa en toch bent u in de VS niet veroordeeld voor verkrachting," zo zei Lafitte. Met de grap verwees hij naar regisseur Roman Polanski die in 1977 in de VS gearresteerd werd voor de verkrachting van een dertienjarig meisje. Hij pleitte schuldig en vluchtte nadien naar Europa om zijn celstraf te ontlopen.

Allen wordt door Dylan Farrow, die hij destijds samen met zijn ex-vriendin Mia Farrow had geadopteerd, beschuldigd van seksueel misbruik. In een open brief die in 2014 werd gepubliceerd gaf Dylan Farrow een gedetailleerde beschrijving van de feiten die zouden plaatsgevonden hebben toen ze zeven jaar oud was.

Woody Allen met Blake Lively (links) en Kristen Stewart (rechts).
Photo News Woody Allen met Blake Lively (links) en Kristen Stewart (rechts).

"U hebt zoveel films gedraaid hier in Europa en toch bent u in de VS niet veroordeeld voor verkrachting."

Laurent Lafitte tijdens de openingsceremonie van het Filmfestival van Cannes

"Acteurs, waaronder enkele die ik heel erg bewonder, blijven aanschuiven om in zijn films mee te spelen. Een dergelijke stilte is niet gewoon fout, het is gevaarlijk. Het stuurt een boodschap naar de slachtoffers dat het de angst niet waard is om ermee naar buiten te komen."

Ronan Farrow, zoon van Woody Allen, trekt van leer tegen Hollywood

Open brief van Woody Allens zoon

Allens zoon Ronan Farrow publiceerde gisteren een column in The Hollywood Reporter waarin hij van leer trekt tegen Hollywood en de media omdat ze zijn vader blijven verafgoden ondanks de verontrustende beschuldigingen aan zijn adres.

"Acteurs, waaronder enkele die ik heel erg bewonder, blijven aanschuiven om in zijn films mee te spelen," schreef hij. "'Het is niet persoonlijk,' vertelde een van hen me ooit". "Een dergelijke stilte is niet gewoon fout, het is gevaarlijk," voegde Farrow eraan toe. "Het is een boodschap aan de slachtoffers dat het de angst niet waard is om ermee naar buiten te komen. Het stuurt een boodschap over wie ze zijn als een maatschappij, wat we over het hoofd zullen zien, wat we zullen negeren, wie telt en wie niet."

Ronan Farrow
photo_news Ronan Farrow

Reactie Allen

Woody Allen vertelde aan Variety dat hij niet beledigd was door de grap van Lafitte. "Als het op grappen aankomt veroordeel en censureer ik niet. Ik ben zelf een komiek en ik vind dat ze vrij moeten zijn om elke grap te maken die ze willen." "Er is veel nodig om me te beledigen," voegde de regisseur eraan toe.

De open brief van zijn zoon heeft hij niet gelezen en dat is hij ook niet van plan. "Ik lees nooit iets over mezelf, die interviews die ik geef, eender wat," zei Allen. "Ik heb alles gezegd wat ik te zeggen had over dat hele stuk in The New York Times. Ik heb dat nu achter me gelaten. Ik denk er nooit over na. Ik werk. Ik heb gezegd dat ik er nooit nog iets over zou zeggen. Ik heb alles gezegd wat erover te zeggen valt."

"Er is veel nodig om me te beledigen."

Woody Allen

Getrouwd met zijn adoptiedochter

Woody Allen heeft op zijn minst gezegd controversiële relaties met zijn kinderen. Naast de beschuldigingen van seksueel misbruik door zijn adoptiedochter en de woede daaromtrent van zijn zoon, trouwde de man in 1992 met Soon-Yi, een adoptiedochter van Mia Farrow met wie hij een affaire begon terwijl hij nog een relatie had met Farrow. Soon-Yi was toen ongeveer 20 jaar oud, Allen was er 57.

Woody Allen en zijn vrouw Soon-Yi.
Photo News Woody Allen en zijn vrouw Soon-Yi.