Ga naar de mobiele website
^ Top

Celstraf met uitstel voor Peter Van Asbroeck voor dodelijk ongeval

De Antwerpse politierechter heeft tv-presentator en acteur Peter Van Asbroeck veroordeeld tot drie maanden cel met uitstel, 4.125 euro boete en vijf maanden rijverbod voor het doodrijden van een fietser op de Boomsesteenweg in Wilrijk.

Van Asbroeck reed op 13 juli 2010 fietser Danny Busschens (39) uit Kruibeke aan toen die het kruispunt van de Boomsesteenweg en de Atomiumlaan overstak in Wilrijk. Volgens getuigen negeerde de presentator het rode licht en reed hij te snel. Ook Van Asbroeck zelf verklaarde dat hij 90 kilometer per uur reed, waar hij maar 70 mocht, en dat hij het rode licht niet gezien had.

Op de plaats van het ongeval waren net wegwerkzaamheden beëindigd, maar de signalisatie was nog niet verwijderd. Op het bewuste kruispunt stond een stopbord dat slechts van op 60 meter een vrij zicht op het verkeerslicht gaf. Verder onderzoek toonde aan dat het bord in geen enkel signalisatieplan voorzien was en dat het bovendien in overtreding stond. Niemand wist hoe het daar gekomen was.

Verwarrend

Volgens het openbaar ministerie zorgde het bord voor een verwarrende verkeerssituatie en daarom werden ook aannemer VBG en hoofd signalisatie Josse M. gedagvaard. De procureur stelde dat ze samen met Van Asbroeck verantwoordelijk waren voor het ongeval, maar de politierechter zag dat anders.

Het was niet bewezen dat zij het stopbord daar geplaatst hadden en de foutieve plaatsing stond sowieso niet in oorzakelijk verband met de aanrijding. Het ongeval zou volgens de rechter nog altijd gebeurd zijn, ook al zou het stopbord lager geplaatst geweest zijn, omdat enkel de onaangepaste snelheid van Van Asbroeck en zijn onachtzaamheid aan de oorzaak ervan lagen. Aannemer VBG en Josse M. werden dan ook vrijgesproken.

Rijverbod
Van Asbroeck moet de vrouw en de dochter van het slachtoffer een provisionele schadevergoeding van één euro betalen. Hij moet ook een theoretische, praktische, medische en psychologische test afleggen om na het rijverbod zijn rijbewijs terug te krijgen. De presentator, die niet aanwezig was bij de voorlezing van het vonnis, gaat meer dan waarschijnlijk in beroep volgens zijn advocaat Luc Deleu. "Veel mensen die daar gepasseerd zijn, vonden dat de signalisatie voor verwarring zorgde en daar had de rechtbank mijns inziens rekening mee kunnen houden."Meld een bug