Broers Dardenne in de running voor derde Gouden Palm

AP
'Deux jours, une nuit', de nieuwe film van Jean-Pierre en Luc Dardenne, is opgenomen in de officiële selectie voor de Gouden Palm op het Filmfestival van Cannes. De film gaat in wereldpremière tijdens de competitie van het 67e filmfestival van Cannes. Thierry Frémaux, afgevaardigd bestuurder van het festival, maakte in Parijs bekend dat de film voor het eerst vertoond wordt in de officiële selectie.

Sinds 'La Promesse', in 1996, zijn alle Dardenne-films in wereldpremière gegaan in Cannes. Ze wonnen al twee Gouden Palmen, in 1999 voor 'Rosetta' en in 2005 voor 'L'enfant', en voorts verschillende prijzen voor hoofdrollen, beste scenario en een Grand Prix voor 'Le gamin au vélo'. Geen enkele cineast won de prijs al drie keer; de Belgische broers kunnen dus geschiedenis schrijven.

De nieuwe film is de eerste samenwerking tussen de Dardennes en Marion Cotillard. Zij speelt de rol van "Sandra, die met de hulp van haar echtgenoot (Fabrizio Rongione) de stad afdweilt op zoek naar collega's die bereid zijn hun premie op te geven zodat zij haar job kan behouden", aldus de perstekst. Ook de Belgische acteurs Oliver Gourmet, Christelle Cornil en Catherine Salée spelen mee in de film.

Sam Louwyck
Behalve de Dardennes zijn, onder andere, ook de nieuwe films van David Cronenberg, Jean-Luc Godard, Mike Leigh en Ken Loach geselecteerd voor de officiële competitie.

De Vlaamse acteur Sam Louwyck is aan de zijde van Monica Bellucci te zien in de in Alice Rohrwachers 'La meraviglie', die ook in de officiële selectie is opgenomen. 'Les corps étrangers', een kortfilm van de Franstalige Laura Wandel is geselecteerd in de kortfilmcompetitie van de officiële selectie.

Jane Campion
De jury wordt dit jaar voorgezeten door de Nieuw-Zeelandse regisseuse Jane Campion, die voor 'The Piano' als enige vrouw ooit een Gouden Palm heeft gewonnen. De enige die daar dit jaar verandering in kan brengen, is de Italiaanse Alice Rohrwacher.

Het festival loopt van 14 tot 25 mei. Door de Europese verkiezingen vindt de prijsuitreiking dit jaar niet op zondag, maar op zaterdag, plaats.

De officiële poster van het Festival van Cannes van dit jaar.
AP De officiële poster van het Festival van Cannes van dit jaar.

Voor de hoofdprijs, de Gouden Palm, komen 18 films in aanmerking:
- 'Goodbye to Language' van Jean-Luc Godard
- 'The Captive' van Atom Egoyan
- 'Clouds of Sils Maria' van Olivier Assayas
- 'Foxcatcher' van Bennett Miller
- 'The Homesman' van Tommy Lee Jones
- 'Jimmy's Hall' van Ken Loach
- 'La Meraviglie' (Het Mirakel) van Alice Rohrwacher
- 'Leviathan' van Andrej Zvjagintsev
- 'Maps to the Stars' van David Cronenberg
- 'Mommy' van Xavier Dolan
- 'Mr Turner' van Mike Leigh
- 'Saint Laurent' van Bertrand Bonello
- 'The Search' van Michel Hazanavicius
- 'Still the Water' van Naomi Kawase
- 'Timbuktu' van Abderrahmane Sissako
- 'Deux Jours, une nuit' van Jean-Pierre en Luc Dardenne
- 'Wild tales' van Damian Szifon
- 'Winter Sleep' van Nuri Bilge Ceylan

Buiten competitie worden vertoond:
- 'Coming Home' van Zhang Yimou
- 'How to train your dragon 2' van Dean DeBlois
- 'Les gens du monde' van Yves Jeuland