Bob Dylan: 75 kaarsjes 'blowing in the wind'

Dylan bij David Letterman (2015)
getty Dylan bij David Letterman (2015)
Hij werd geboren als Robert Allen Zimmerman op 24 mei 1941 in de Amerikaanse staat Minnesota, maar u en ik kennen hem uiteraard als singer-songwriter Bob Dylan. Als tiener luisterde Robert naar blues, country en rock-'n-roll. Zo vormde hij zijn eerste bandje, The Golden Chords. De school was echter te vervelend voor Robert en toen hij zich in 1959 had ingeschreven aan de universiteit van Minneapolis, maakte hij kennis met de plaatselijke folkmuzikanten. Hij kocht een gitaar en introduceerde zich als Bob Dylan.

Ondertussen zijn we meer dan vijftig jaar verder en heeft de man maar liefst 37 studioalbums, 11 live albums en 12 bootleg albums en een onbekend aantal 'best of'-platen en samenwerkingen met collega-artiesten op zijn muzikale kerfstok. 

Wij brengen vandaag hulde aan de protestzanger/ poëet met enkele van zijn grootste hits, vertolkt door de maestro zelf, of in een coverversie.

Gelukkige verjaardag!

Blowing in the Wind (1963)

Like a Rolling Stone (1965)

Mr Tambourine Man door The Byrds (1991)

The Byrds zongen hun hit toen ze begin jaren negentig werden toegevoegd aan de Rock 'n Roll Hall of Fame. Het origineel dateert uit 1965.

All Along the Watchtower (Eddie Vedder)

Eddie Vedder (Pearl Jam) brengt zijn versie van het nummer uit 1967. De bekendste cover van het nummer is uiteraard die van Jimi Hendrickx uit 1968.

Knockin' on Heaven's Door

Het origineel werd door Dylan geschreven voor de soundtrack van 'Pat Garrett and Billy the Kid' in 1973. Guns 'n Roses coverden verdienstelijk in 1990 op de soundtrack van 'Days of Thunder', hoewel ze het nummer al sinds 1987 op live concerten speelden.

To Make you Feel my Love (1997)

Omdat iedereen de versie van Adele al lang is beu gehoord, geven we jullie de versie van Billy Joel en Bob Dylan uit 1998 nog mee als afsluiter.