Birgit Van Mol over leven en overleven: "Ik ben een bloemetje dat water nodig heeft"

Buigen of breken: Birgit Van Mol (50) over de kunst van het overleven

Tim Coppens
Twee woorden kenmerken de kersverse vijftiger Birgit Van Mol: flexibiliteit en veerkracht. Ze kwamen haar al goed van pas in haar 30-jarige carrière als schermgezicht. Vandaag put ze er des te meer kracht uit in het bijstaan van haar zwaar zieke man. "Ja, er is een urne gekozen", zegt ze aan De Morgen.

Ze straalt als ze aan komt lopen. Ze straalt als ze weer verdwijnt. Ze blijft zelfs stralen – zij het anders, ­warmer, van ergens dieper – als ze vertelt over dat ene moment, die zondagochtend toen haar man René voor haar ogen neerzeeg. Getroffen door een acuut hartfalen. Van alles naar bijna-voor-altijd-afscheid. In enkele seconden. Hooguit. Zo: “Je zit te praten met iemand en het volgende moment ligt hij tegen de grond. Je kunt het je niet voorstellen.”

Je hebt 4% van dit artikel gelezen
24 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Monique Mestdagh

  Staat altijd droog.

 • dominique castelein

  heb haar altijd en nog een mooie vrouw gevonden,de rij zal lang zijn om haar te troosten,ik ben geen hypocriet

 • Luc Van Roey

  Aangrijpend, en prachtig voorbeeld voor ons allen !!! Sterkte !

 • Marcel Wouters

  Op deze leeftijd mag zij nog wedijveren met veel jongere dames. Heeft een natuurlijke charme en ziet er altijd verzorgd uit.

 • Theo Schots

  Birgit is gewoon top. Ik wens haar echtgenoot veel goede moed.