Bill Cosby schuldig bevonden aan seksueel misbruik. Gevallen tv-ster scheldt aanklager uit na uitspraak

AFP
Acteur Bill Cosby is vandaag in Norristown, Pennsylvania schuldig bevonden aan het misbruik en drogeren van Andrea Constand in 2004. De tachtigjarige komiek is veroordeeld voor drie misdrijven. Op elk staat maximaal tien jaar cel.

Na een twee dagen durende deliberatie heeft een jury, bestaande uit zeven mannen en vijf vrouwen, in de Amerikaanse staat Pennsylvania Bill Cosby vandaag schuldig bevonden aan het misbruik van Andrea Constand in zijn eigen woning, veertien jaar geleden. Zelf houdt de komiek vol dat de nu 45-jarige vrouw had ingestemd met de seks. 

Cosby hoorde het oordeel met gebogen hoofd en een trieste blik aan. Lily Bernard, een van de vele vrouwen die beweert eveneens een slachtoffer van de man te zijn, begon te huilen. Constand bleef zelf expressieloos tijdens de uitspraak.

Andrea Constand.
AFP Andrea Constand.

Constand, een voormalige basketbalspeelster en medewerkster van de Temple University in Philadelphia, is een van de ongeveer 50 vrouwen die Cosby beschuldigen van seksueel misbruik of pogingen daartoe, en seksuele intimidatie. De termijn om voor de andere aantijgingen een procedure tegen de acteur aan te spannen is echter al verjaard. Cosby zou volgens de getuigenissen al vrouwen misbruiken sinds de jaren 1960. Hij zou daarbij veelvuldig gebruik gemaakt hebben van verdovingsmiddelen, iets wat de acteur tijdens een verhoor in 2005 al toegaf.

"Dit is niet alleen een overwinning voor de 62 vrouwen die met hun verhaal naar buiten gekomen zijn, maar voor alle slachtoffers van seksueel geweld, zowel mannen als vrouwen", zei Lily Bernard achteraf. Haar schatting van het aantal slachtoffers ligt hoger dan de meeste andere cijfers.

Het eerste proces werd vorig jaar nietig verklaard nadat de jury het niet eens kon raken over het verdict.

15 tot 30 jaar cel

De 80-jarige acteur riskeer 15 tot 30 jaar cel. Per veroordeling kan daar nog een boete van 25.000 dollar bovenop komen.

Binnen 60 à 90 dagen zal de rechter uitspraak doen over de strafmaat, na een evaluatie van Cosby als "seksueel gewelddadig roofdier". Hoewel hij maximaal 30 jaar riskeert, schrijven de richtlijnen van de staat een totale straf van minder dan tien jaar voor.

Openbaar aanklager Kevin Steele vroeg de rechter om Cosby meteen te laten opsluiten omdat het risico bestaat dat de komiek ervandoor zou gaan met zijn privévliegtuig. "Hij heeft geen vliegtuig, jij klootzak", beet Cosby Steele vervolgens toe terwijl hij opveerde. De rechter oordeelde dat Cosby in afwachting van de strafmaat op vrije voeten mag blijven, op voorwaarde van de betaling van een borgsom van 1 miljoen dollar.

"Het gevecht is nog niet voorbij", verklaarde Cosby's advocaat Thomas Mesereau na afloop van het proces. De man voegde eraan toe dat hij ervan overtuigd is dat de acteur onschuldig is en dat er in beroep zal gegaan worden tegen de beslissing. Cosby's advocaten noemden Constand tijdens de zitting een "pathologische leugenaar" is die op geld uit was. Zo heeft zij buiten de rechtbank om een minnelijke schikking aanvaard van meer dan drie miljoen dollar.

The Cosby Show

De acteur startte zijn carrière als stand-upcomedian in de jaren zestig. Zijn grootste succes scoorde hij in de jaren tachtig met de populaire sitcom 'The Cosby Show', waarin hij de rol vertolkte van Cliff Huxtable, de innemende en wijze patriarch van een rijke zwarte familie in New York. 

Lilly Bernard (tweede van links) is een van de andere vrouwen die Bill Cosby beschuldigt van verkrachting.
Photo News Lilly Bernard (tweede van links) is een van de andere vrouwen die Bill Cosby beschuldigt van verkrachting.47 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • danny meulders

  80 jaar oud en 10 jaar cel of levenslang ? lang zal het in ieder geval niet meer zijn

 • Marco Maerten

  Ik blijf twijfels hebben,maar geef de slachtoffers voordeel van twijfel. Toch bericht aan mannen: als een vrouw iets wil en je wijst ze af..zal er altijd ééntje tussenzitten die uit is op dit soort wraak.

 • Cooks Roy

  Domme Cosby! In plaats van te vragen om in België berecht te mogen worden. Dan was hij gisteren al terug een vrije vogel geweest.

 • Jan Deams

  Mooi hoop dat hij het maximum krijgt en dat hij daar de rest van zijn dagen mag verslijten.

 • Jef Lois

  Als het waar is dan is hij niet zo onaantastbaar als hij wel gedacht heeft want nu hebben ze hem met zijn nekvel. Maar wat ik wel raar vind aan deze hele commedie is dat die vrouwen daar ZO lang mee gewacht hebben. Als tegenwoordig een vrouw wil boort ze iedere man de grond in als ze wil met dergelijke beweringën en dat klopt niet meer.