Audiotapes gelekt van misbruik Weinstein: “Als je me niet vertrouwt, zal je grote kansen missen”

Harvey Weinstein tijdens het proces in New York.
Getty Images Harvey Weinstein tijdens het proces in New York.
Nu het proces tegen de gevallen filmmagnaat Harvey Weinstein (67) volop bezig is, zijn er nieuwe belastende tapes gelekt. Journalist Ronan Farrow heeft daaruit enkele straffe passages laten horen in z’n podcast. In één van de fragmenten vertelt Weinstein aan een actrice dat ze belangrijke kansen laat schieten als ze hem niet vertrouwt. Een andere vrouw getuigt dan weer over haar verkrachting. 

Weinstein staat op dit moment in New York terecht voor verkrachting en seksuele aanranding. In totaal draait het om vijf aanklachten. Tijdens het proces komen er elke dag meer belastende feiten over de filmmagnaat aan het licht. Maar ook buiten de muren van de rechtszaal duikt belastend materiaal op. 

Ambra Guttierez deed in 2015 aangifte van een aanranding door Weinstein bij het New York Police Department. Die stuurde de actrice de volgende dag met opnameapparatuur af op de filmproducent. In zijn podcast ‘The Catch & Kill’ laat journalist Ronan Farrow een deel van dit gesprek horen. “Als je tijd met me wil doorbrengen zal ik je mentor zijn. Ik zal je alles leren wat je wil, maar in ruil moet je wel met me relaxen. Samen plezier hebben”, zegt Weinstein. Daarop vroeg de vrouw over welke activiteiten hij het dan wel had. “Ontspannende dingen. Massages bijvoorbeeld”, is Weinsteins antwoord. De vrouw stribbelt tegen en vertelt dat ze verlegen is, maar de filmmagnaat volhardt. “Als je me niet vertrouwt, zal je hele grote kansen laten schieten”, vertelt hij vastberaden. 

(Lees verder onder de foto.)

Ambra Gutierrez.
photo_news Ambra Gutierrez.

Overmeesterd

Daarnaast liet Farrow ook een tape horen van actrice Lucia Evans. Zij bracht de zaak tegen Weinstein destijds in een stroomversnelling door tegen de man te getuigen bij de politie. De producer werd aangeklaagd voor de feiten, maar een veroordeling bleef uit omdat zijn advocaat fouten in het politieonderzoek kon aantonen. 

Het fragment uit de podcast is een gesprek tussen de actrice en de journalist. In tranen vertelt ze over haar verkrachting in zijn kantoor in 2004. “Ik probeerde weg te komen, maar het is een grote kerel. Hij overmeesterde me en ik denk dat ik op een bepaald moment gewoon de moed opgaf om tegen te stribbelen. Ik zei: ‘Ik zal dit maar doen, want blijkbaar hoort dat zo.’ En da’s het meest verschrikkelijke aan deze hele situatie. Bovendien is het de reden waarom hij dit zo vaak heeft kunnen doen. Veel vrouwen geven op en hebben dan het gevoel dat het allemaal hun schuld is.” 

(Lees verder onder de tweet.)

Vrijdag werd gerechtspsychiater, prof. Dr Barbara Ziv gehoord in de zaak Weinstein als experte. Zij getuigde ook eerder in de misbruikzaak rond Bill Cosby. De vrouw vertelde dat het heel uitzonderlijk is dat slachtoffers van seksueel misbruik hier meteen mee naar buiten komen of de stap naar de politie durven zetten. Ze verklaarde ook waarom slachtoffers vaak contact blijven houden met de dader. 

In het proces tegen de gevallen Hollywood-producer draait het in totaal om vijf aanklachten. Een vrouw beschuldigt Weinstein van verkrachting in 2013, een andere zegt dat hij haar in 2006 tot orale seks heeft gedwongen. Bij een veroordeling riskeert hij levenslange gevangenis. Alle twaalf juryleden moeten akkoord zijn met een veroordeling.
8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Louis Heyens

  en dat in een zo'n "preuts" land, hoe durven ze. Als de (vorige en huidige) presidenten er ook niet vies van zijn .... remember Clinton en Lewinsky of Trump met zijn Grab them by the pussy waarom zou Weinstein het dan ook niet mogen proberen ??? ps. verkrachting is en blijft verfoeilijk en als hij schuldig is (ik ken niet alle details) mag/moet men hem zeker veroordelen.

 • nancy cerulis

  Ik wil toch de eerste nog tegenkomen die mij "dwingt tot orale sex" - gewoon eens goed je tanden erin zetten....

 • pol van de velde

  En wanneer je reeds 20 keer neen gezegd hebt nog steeds blijven aandringen en haar nog bedreigen ook.

 • pol van de velde

  Zie hem daar lopen met zijn rollator, hoeveel komedie kan je spelen? Steek hem in een cel en gooi de sleutel weg.

 • Dirk Daems

  misbruik kan je nooit goedpraten; maar sommigen gaan heel ver om een carriere te maken en daarna gaan ze beginnen klachten indienen; nadat hun carriere goed en wel op de rails staat... ach ja er zullen altijd mensen bestaan die een situatie misbruiken, langs welke kant je het ook beziet