Aretha Franklin overleden op 76-jarige leeftijd

Aretha Franklin tijdens een optreden in 2011.
reuters Aretha Franklin tijdens een optreden in 2011.
Aretha Franklin, die gezegend was met een fantastische stem, zwijgt voorgoed. De Amerikaanse zangeres, ook wel 'The Queen of Soul' genoemd, is vandaag overleden op 76-jarige leeftijd. Ze streed al jaren tegen kanker en was de laatste weken ernstig ziek.

De zangeres scoorde wereldhits met nummers als 'Respect' en '(You Make Me Feel Like) A Natural Woman' en 'Think'. Ze stierf in haar eigen huis, in Detroit, waar ze verzorgd werd door een thuisverpleegster. Haar familie en meest hechte vrienden waren bij haar toen ze het leven liet. De laatste jaren was ze erg zwak, en trad ze nog maar zelden live op. Haar laatste performance dateert van november vorig jaar, op een evenement van de Elton John Aids Foundation. 

Aretha Franklin werd in 1942 geboren in Memphis, in het toen nog raciaal gesegregeerde Amerika. Als kind zong ze, samen met haar zussen, in een gospelkoor in de kerk waar haar vader dominee was. Op amper veertienjarige leeftijd bracht ze haar eerste album uit: 'Song of Faith'. Op haar achttiende maakte ze de overgang naar seculiere muziek en werd wereldberoemd.

18 Grammy's

Heel wat bekende nummers van onder meer Simon and Garfunkel ('Bridge over Troubled Water'), The Rolling Stones ('Satisfaction') of Judy Garland ('Over the Rainbow') werden door haar overgoten met een portie soul. Ook in de jaren 1980 kende ze nog enkele successen, met de cover 'What a Fool Believes' en het duet 'I Knew You Were Waiting (for Me)' met George Michael.

Aretha Frankin verzamelde in haar carriere achttien Grammy Awards. Ze werd de eerste vrouw die een plaats kreeg in de Rock and Roll Hall of Fame. In 1999 ontving ze de hoogste Amerikaanse kunstonderscheiding, de National Medal of Arts, en in 2005 kreeg ze uit de handen van president George W. Bush de Medal of Freedom, de hoogste onderscheiding voor een Amerikaans burger.

Het tijdschrift Rolling Stone riep Aretha Franklin uit tot beste zangeres ter wereld. De Amerikaanse president Barack Obama was bij haar optreden op zijn eedaflegging in 2009 zelfs tot tranen toe ontroerd. In 2010 werd kanker vastgesteld, maar toch bleef Franklin nog jarenlang op het podium staan. In februari 2017 kondigde ze dan toch aan dat ze de muziekwereld vaarwel zou zeggen. 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.
Aretha Franklin
AP Aretha Franklin59 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • danny verbeeck

  Jammer , weer een talent minder. En ook jammer , de jonge mensen weten niet meer wat " muziektalent " is . Heel jammer. Rust zacht , Queen of soul ,...

 • Edmond Dillien

  Weer een monument uit mijn jeugd en latere jaren dat weg is, spijtige zaak voor de muziekwereld want deze dame die zong met gevoel en had er ook de stem en het karakter voor. RIP Queen of soul.

 • Peggy Geerts

  Rust in vrede en slaap zacht prachtige vrouw , grootse en grootste ster aller tijden ... woorden schieten tekort om jou te beschrijven ... een Wonderwomen met een Hemelse stem die voor altijd in onze harten zal zingen .

 • ETIENNE BOECKX

  Rust zacht Queen of soul !

 • Nicole Gyselinckx

  RIP & RESPECT!! zij was de Allergrootste Queen of Soul .,,,