Affaire Pfaff: vragen over belastingskantoor Brasschaat

Er rijzen vragen bij de 'ijver' van het belastingkantoor van Brasschaat, dat onder meer de inkomsten van Jean-Marie Pfaff moet controleren. Volgens de krant De Tijd doet de ex-doelman en tv-figuur al ruim tien jaar geen belastingaangifte. Dat werd ons bevestigd door gerechtelijke bronnen. Onbegrijpelijk voor een man van wie heel Vlaanderen weet dat hij goed boert. Pittig detail: het inningskantoor in Brasschaat ligt in de Guyotdreef, waar ook de Pfaffs wonen.

Fraude
Ex-doelman en tv-figuur Jean-Marie Pfaff heeft al ruim tien jaar nagelaten zijn inkomsten aan te geven bij de fiscus. Dat vernam 'De Tijd' van verschillende bronnen. Gisterenochtend raakte al bekend dat het Antwerpse gerecht een onderzoek voerde naar fiscale fraude bij de bekende tv-familie. Dat ging vooral over het niet betalen van belastingen op "cadeaus" gaande van auto's, een keuken tot de inrichting van de nagelstudio van Debby en Nicholas en de bouw en inrichting van de huizen van Sam en Kelly en van Lyndsey en Dave.

Uit de media houden
Het parket heeft het onderzoek tegen Pfaff zo lang mogelijk uit de media proberen te houden, maar een burgerlijke procedure in Turnhout gooide roet in het eten. In die zaak moest het parket in zijn advies het lopende fraudeonderzoek prijsgeven en kwam de zaak in een stroomversnelling. Ondertussen is uitgelekt dat ook de rest van de familie Pfaff haar persoonlijke zaken via persoonlijke vennootschappen regelt, vennootschappen die het gerecht kunnen interesseren.

Fiscale zeden
In het onderzoek naar mogelijke fraude bij de Pfaffs lijkt de aandacht van de speurders zich nu ook toe te spitsen op de fiscale zeden en het werkritme achter de muren van het inningskantoor in Brasschaat. Daar moet Jean-Marie Pfaff zijn jaarlijkse belastingaangifte indienen, maar volgens welingelichte bronnen gebeurde dat al tien jaar niet meer. Het zou gaan om vennooschapsinkomsten en persoonlijke inkomsten die niet aangegeven werden. Hoe groot de bedragen zijn, is nog niet duidelijk.

Hoe is zoiets mogelijk?
Hoe is zoiets mogelijk? Dat vraagt ook het gerecht zich af. Het is bekend dat belastingkantoren eerst de aangiften controleren, en later de niet-aangiften onder de loep nemen. Maar een termijn van tien jaar overtreft alles. Toch is het de Pfaffs gelukt, zeggen gerechtelijke bronnen. En nog: de bekende familie zou ook verschillende eigendommen, waaronder een chalet in Zwitserland, verborgen hebben gehouden voor de fiscus.

Huiszoeking
Eind maart gebeurde al een huiszoeking in Pfaffs villa in Brasschaat. Pfaffs echtgenote Carmen minimaliseerde het fiscale fraudedossier nog. "Ik vraag me af waarom de belastingen altijd bij ons langskomen. We hebben nu alles uitgelegd, dus dat is opgehelderd", klonk het.

Ook woningen verborgen voor fiscus
Het Antwerpse gerecht wil niets kwijt over het lopende onderzoek. Welingelichte bronnen bevestigen echter dat Pfaff zijn inkomsten al zeker tien jaar niet heeft aangegeven bij de belastingadministratie. Ook verschillende woningen van de familie zijn jarenlang verborgen gehouden voor de fiscus. Ondermeer een chalet in Zwisterland.

Het dossier gaat dus over meer dan "een klein belastinggeschil ter waarde van enkele honderdduizenden euro's".

D.K.L.C.
Het lopende gerechtelijk onderzoek is in eerste instantie toegespitst op de firma D.K.L.C., die opgericht werd in 1990. Jean-Marie Pfaff is gedelegeerd bestuurder van de firma, genoemd naar zijn dochters en echtgenote Debby, Kelly, Lyndsey en Carmen, en gevestigd op zijn thuisadres in Brasschaat. Alle activiteiten van Pfaff passeren via D.K.L.C., zoals daar zijn reclamecampagnes, aankoop van wagens, kleding en nog veel meer.

Hoe het begon
Het onderzoek begon met een discussie over een belastinggeschil van enkele honderdduizenden euro's tussen Pfaff en de fiscus. Dat belastinggeschil zou ontstaan zijn na enkele mislukte zakendeals van Jean-Marie Pfaff, waarbij een paar firma's over de kop gingen.

Kluwen van vennootschappen
De fiscus raakte uiteindelijk niet meer wijs uit het kluwen van vennootschappen rond Pfaff. Financieel zat het voor Vlaanderens bekendste doelman niet mee. Zijn nieuw opgerichte vennootschap D.K.L.C. zat in de rode cijfers en het eigen vermogen van Pfaff vertoonde ook een negatief saldo.

Realitysoap
In 2001 keerde het tij echter voor 'El Sympatico'. Niet toevallig kreeg hij in die periode een eigen realitysoap op vtm. Een lucratieve deal, zo bleek. Elke hoofdrolspeler (lees: volwassene in het huishouden) zou 25.000 euro hebben gekregen. De fiscus bleef echter argwaan koesteren. Ze stelde zich vragen over de vele voordelen in natura en sponsordeals die de Pfaffs aan de serie overhielden, zoals:

* een nieuwe keuken
* een nieuwe eetkamer
* een nieuw bureau voor jean-Marie
* Verscheidene plasma-tv's
* uitbouw en overdekking van zwembad
* herinrichting van appartement Sam en Kelly
* op cruise/vakantie met de hele familie
* meerdere dure auto's
* inrichting van de nagelstudio van Debby en Nicholas
* aanleg van tuin, ingebouwde trampoline en jacuzzi
* bouw en inrichting van de huizen van Sam en Kelly en van Lyndsey en Dave

De fiscus wil weten hoe ze dat allemaal hebben verkregen. Zelf betaald of gekregen als voordelen in natura? Zulke voordelen en sponsorinkomsten moeten immers ook aan de belastingen worden aangegeven.

Beroepskosten
Belastingspecialiste Isabelle Tant illustreert dat met een voorbeeld: "Een BV staat model voor een reclamefolder van een reisbureau en krijgt in ruil een gratis citytrip. Dan moet de BV de normale prijs van die citytrip aangeven als belastbaar inkomen. De fiscus doet dikwijls moeilijk over deze voordelen in natura, leert mijn ervaring. Moet ook de partner belast worden als die meemag op citytrip? Of mag de citytrip als beroepskosten worden aangegeven?" (hln)

Jean-Marie Pfaff en zijn vrouw Carmen.
Jean-Marie Pfaff en zijn vrouw Carmen.