Actrice Meryl Streep strijdt voor gelijke rechten

Meryl Streep.
AP Meryl Streep.
Politiek Amerika is wakker geschud door topactrice Meryl Streep. De 66-jarige ster is des duivels dat een wetsvoorstel uit 1923, waarin wordt vastgelegd dat mannen en vrouwen in de Verenigde Staten gelijk zijn, nog altijd niet is bekrachtigd.

De Hollywoodster, bekend van haar filmrollen in 'The Iron Lady' en 'The Devil Wears Prada', heeft alle leden van het Amerikaanse congres een persoonlijke brief geschreven, waarin zij hartstochtelijk pleit de gelijkheid tussen mannen en vrouwen ruim 90 jaar later alsnog op te nemen in de grondwet. "Ik schrijf u om te vragen hiervoor op te komen. Voor uw moeder, dochter, zus, vrouw of uzelf."

De Equal Rights Amendment kreeg - opmerkelijk genoeg - in 1923 wel voldoende steun van het Congres, maar er waren uiteindelijk te weinig staten die het voorstel steunden. In de VS moeten minstens 38 van de 50 staten een voorstel steunen voor het wordt opgenomen in de grondwet. Vijftien staten, waaronder de conservatieve bolwerken Virginia, Georgia en Alabama, stemden destijds tegen. Sindsdien liepen initiatieven om het voorstel nieuw leven in te blazen op niets uit.

Steunbetuigingen
Het heeft allemaal veel te lang geduurd, vindt Streep. "Inmiddels praat een geheel nieuwe generatie van vrouwen en meisjes over gelijke inkomsten, beloning en rechten." De eerste steunbetuigingen van congresleden druppelen al binnen.

"De tijd is er rijp voor", meent Jackie Speier, afgevaardigde van Californië. Volgens haar blijkt uit onderzoek dat liefst 70% van de Amerikanen denkt dat de wet al lange tijd is aangenomen. "Velen schrokken toen bleek dat dit niet zo was." En Seth Moulton, congreslid uit Massachusetts, tweet een foto van de brief van Streep: "Ik doe mee, Meryl."

De actrice zet zich vaker in voor vrouwenemancipatie. Zo financierde ze een cursus scenarioschrijven voor vrouwen boven de 40. "Meer vrouwen achter de schermen, betekent ook meer vrouwen op het witte doek", redeneerde ze. In films en op tv vormen mannen nog altijd de overgrote meerderheid. Streep zet zich nog altijd in voor gelijke beloning voor mannen en vrouwen in de filmindustrie.