Achter de schermen bij K3: glitter, glamour, maar ook pijn. En àltijd blijven lachen

medialaan
De zoektocht naar drie nieuwe K3'tjes nadert de ontknoping. Over enkele dagen weten we wie de komende jaren het gezicht wordt van het populaire merk. K3 is immers veel meer dan gewoon een meidengroepje. De winnaressen zullen in de watten worden gelegd, maar zullen vooral hard moeten werken. En dat beseffen ze donders goed, zo blijkt uit een reportage van VTM-programma 'Telefacts', dat bij de huidige leden ook polste naar de schaduwkant van de roem.

De winnaressen zijn al meteen een ster, zegt Anja Van Mensel, CEO van Studio 100 Benelux. "Waar de grote meerderheid van artiesten toch klein begint, links en rechts optreedt en vecht en worstelt om dan uiteindelijk tot een doorbraak te komen, is die doorbraak hier al de ochtend na de wedstrijd. Meteen met alles erop en eraan. We beginnen niet in kleine zaaltjes, we beginnen in het Sportpaleis."

medialaan

Voluit aan de bak
Werken dus. Zo moeten de winnaressen maandag al voluit aan de bak om een videoclip op te nemen van '10.000 Luchtballonnen', de eerste single. En de meisjes moeten ook al meteen een hoop nummers inzingen voor een dubbel-cd. "Het is mentaal wel zwaar", zegt Josje, het K3-lid dat enkele jaren geleden bij de groep kwam na een gelijkaardige wedstrijd. "Er wordt heel wat van je verwacht natuurlijk, en er zijn heel veel mensen die jouw agenda beginnen in te vullen. (lacht) Je wordt een beetje geleefd." Ze merkt ook op dat de drie nieuwe meisjes nu alle drie tegelijk "voor de leeuwen worden gegooid", terwijl zij Karen en Kristel nog had om haar te begeleiden. "Die gaan zich nog een bult verschieten", voorspelt ze.

Al zal Studio 100 het belang van hard werken wel duidelijk hebben gemaakt. "Die meiden doen dit al 17 jaar", beseft kandidate Jindra. "Het is iets waar ze van jongs af aan in zijn gegroeid. En ik begin nu eigenlijk precies op het punt waar zij toen stonden. Maar ik moet wel al dàt kunnen", zegt ze terwijl ze met haar hand een hoge lat uitbeeldt. En vergis je niet: de meisjes die nu nog overblijven beseffen deksels goed dat hun leven nooit meer hetzelfde zal zijn indien ze vrijdag hun naam horen afroepen. "Ik denk niet dat je er klaar voor kùnt zijn", stelt Jindra. "Ik denk dat je geen idéé hebt wat er met je gebeurt als je het zou worden." Klaasje kreeg bij de kapper bijvoorbeeld al af te rekenen met handtekeningenjagers. "Ik kan me niet voorstellen dat je op straat altijd herkend wordt", zegt Lauren, die hoopt toch een balans te vinden tussen het podium, de roem en haar privéleven. "Anders word je zot denk ik. ík zou zot worden."

medialaan
medialaan
medialaan
medialaan

"Ik denk niet dat je er klaar voor kùnt zijn. Ik denk dat je geen idéé hebt wat er met je gebeurt als je het zou worden."

Jindra

Gemis
Terwijl Marthe nog denkt dat de huidige K3-leden niet veel hebben moeten missen, diepen Karen en Kristel wel enkele pijnlijke herinneringen op. Zo moest Karen het feest verlaten toen haar moeder hertrouwde omdat ze moest gaan optreden. En toen ze tien jaar K3 moest gaan vieren had ze twee dagen ervoor een miskraam gehad en was haar grootmoeder de dag voordien overleden. "Ik had net 48 helse uren achter de rug en moest dan om 8 uur 's morgens in de schminkstoel gaan zitten in Sint-Niklaas voor een groot feestweekend van K3."

Kristel zegt dat haar kinderen de handtekeningenjagers wel gewoon zijn, maar dat haar dochter wel eens opmerkte "dat mama altijd moet werken". Haar zwaarste herinnering dateert uit februari, toen ze te horen kreeg dat haar beste vriend was overleden net voor een optreden. "Dat is het ergste wat je kan overkomen, als je hoort dat 5.000 man in de zaal zit te wachten. Dat is verstand op nul, en gaan." En Josje? Die was tijdens de eerste tournee een paar keer zo ziek dat in de coulissen emmertjes stonden voor het geval dat. Ze moest zo veel moeite doen om opgewekt te lijken dat haar gezicht pijn deed van het lachen. Toch zit aan dat geforceerd lachen ook een positief kantje. "Het is een soort lachtherapie," zegt ze. "Als je gewoon maar begint te lachen word je vanzelf vrolijk. En dat is met optreden net zo."

medialaan
medialaan
medialaan

"Ik had net 48 helse uren achter de rug en moest dan om 8 uur 's morgens in de schminkstoel gaan zitten voor een groot feestweekend van K3."

Karen

Begeleiding
Maar de meisjes staan niet alleen, want Studio 100 heeft een heus team van enkele mensen paraat die dag en nacht klaarstaan om de meisjes te helpen. "Voor de gekste dingen die je je kan inbeelden", zegt Gert Verhulst. "Van hun auto naar de garage brengen tot boodschappen doen als dat zou nodig zijn, als dat onmogelijk blijkt in te passen in hun agenda." Maar de meisjes kunnen ook rekenen op mentale bijstand. "Ze leven enkele maanden in een soort van roes, en worden dan na een aantal maanden wakker in hun nieuwe realiteit. Voor sommigen is dat misschien niet evident, en dan zijn wij er om hen bij te staan."

medialaan
medialaan