10 dingen die je niet wist over Bob Marley

AFP
Als een uitgezaaide kanker hem op 11 mei 1981 niet fataal was geworden, zou Bob Marley vandaag 70 jaar zijn geworden. Dat Marley de reggae op de kaart zette, dreadlocks had en veel wiet rookte, zal iedereen wel weten. Maar kende je ook deze 10 feiten over The King of Reggae?

1. Zijn originele naam was Nesta Robert Marley

Bob Marley werd geboren op 6 februari 1945 in het dorpje Nine Mile in Jamaica. Zijn moeder Cedella was amper 18 toen hij geboren werd, zijn vader was de 41 jaar oudere marinekapitein Norval Sinclair Marley. Hoewel vader Marley uiteindelijk met Cedella trouwde, keurde zijn familie het huwelijk af.

De baby werd Nesta Robert Marley genoemd, maar een lokale ambenaar wisselde de twee voornamen om, naar verluidt omdat Nesta te meisjesachtig klonk.

Bob Marley werd voornamelijk opgevoed door zijn moeder. Hij zag zijn vader voor het laatst toen hij vijf jaar oud was. Norval overleed vijf jaar later.

2. Bob Marley en Bunny Wailer hadden dezelfde halfzus

Bob Marley en Bunny Wailer (echte naam Neville Livingston) groeiden samen op, eerst als vriendjes en later als familie. Bob's moeder Cedella woonde een tijdlang samen met de vader van Bunny, met wie ze een dochter kreeg: Pearl.

3. Marley was een vechtersbaas

Toen Marley een prille tiener was, verhuisde hij met zijn moeder naar Trenchtown, een ongure buitenwijk van de Jamaicaanse hoofdstad Kingston. Marley leerde zich al snel te verdedigen. Zijn imago van stoere straatvechter leverde hem de bijnaam Tuff Gong op.

Marley was duidelijk trots op die geuzennaam, want later noemde hij zijn platenlabel en opnamestudio Tuff Gong.

4. Bob Marley kon iemands toekomst 'voorspellen'

Bob Marley was als kind naar verluidt een begaafd handlezer, maar stopte daarmee toen hij de muziek ontdekte. Ook later weigerde hij steevast om iemands toekomst te voorspellen, al bleken zijn uitspraken soms akelig waar.

In 1962 ontmoette Marley producer Leslie Kong. Kong bracht een aantal singles van Marley uit, maar die sloegen niet aan en Marley werd met 20 dollar aan de deur gezet. Volgens de overlevering zei Marley tegen Kong dat hij op een dag veel geld zou verdienen aan de nummers van Marley, maar dat hij er nooit van zou kunnen genieten. Jaren later bracht Kong tegen de wil van de band een best of-compilatie van The Wailers uit. Niet lang daarna stierf Kong op 37-jarige leeftijd aan een hartaanval.

5. Geen enkel nummer of album van Marley kreeg ooit een Grammy

Hoewel Bob Marley een van de meest legendarische artiesten uit de moderne geschiedenis is en hij tal van onsterfelijke songs schreef, werd geen enkel van zijn nummers of albums ooit bekroond met een Grammy Award. In 2001 zette de organisatoren van de Grammy's dat enigszins recht door hem postuum een Lifetime Achievement Award toe te kennen.

Zijn muzikale zonen Ziggy, Stephen en Damian verzamelden overigens wel al verscheidene Grammy's. Ook zijn voormalige Wailers Peter Tosh en Bunny Wailer hebben zo'n prestigieus beeldje in hun kast staan.

AP

6. Niemand weet hoeveel kinderen Bob Marley heeft

Bob Marley was een bijzonder viriel man, zo blijkt uit het grote aantal kinderen dat hij bij verschillende vrouwen verwekte. Met zijn eigen vrouw Rita - met wie hij ondanks zijn vele slippertjes zijn hele (korte) leven samenbleef - heeft hij drie kinderen: Cedella, David (Ziggy) en Stephen. Hij adopteerde ook Rita's dochter Sharon. Verder zijn er nog zeven officieel erkende kinderen uit andere kortstondige relaties: Robert (Robbie), Rohan, Karen, Stephanie, Julian, Ky-Mani en Damian. Er zijn nog minstens drie andere kinderen die genoemd worden als mogelijk liefdeskind van Marley.

7. 'No Woman No Cry' is geschreven door Bob Marley

Bij een van de meest bekende songs van Bob Marley staat de naam 'V. Ford' als auteur vermeld, maar het nummer werd wel degelijk door Marley zelf geschreven.

Vincent Ford was een goede vriend van Marley. Hij runde een soepkeuken in Trenchtown. Door hem als auteur van de hit te vermelden, zorgde Marley ervoor dat de soepkeuken dankzij de royalties kon blijven draaien.

8. Marley reed rond in een BMW

Bob Marley heeft lange tijd rondgereden in een BMW. Niet omdat hij zo'n fan was van het Duitse luxemerk, maar omdat BMW ook de initialen waren van Bob Marley and the Wailers.

9. Zijn rastafarigeloof heeft onrechtstreeks bijgedragen tot zijn dood

Marley werd een rastafari in 1966, na het bezoek van de Ethiopische keizer Haile Selassie aan Jamaica. De rastafari zien Selassie als de reïncarnatie van Jezus Christus, en dus als de Messias. Het bezoek van Selassie maakte een diepe indruk op Marley, die vanaf dan zijn haar in dreadlocks droeg.

Toen Marley in 1977 tijdens een spelletje voetbal zijn teen verwondde, ontdekten de artsen een kwaadaardig melanoom. Ze stelden voor om de teen te amputeren, maar Marley weigerde dat vanuit religieuze overwegingen. De kanker zaaide uit naar zijn longen en hersenen, en op 11 mei 1981 overleed Marley. Hij werd 36.

10. Bob Marley werd begraven met zijn gitaar en een zak wiet

Op 21 mei 1981 werd Marley begraven in zijn geboortedorp Nine Mile. Zijn zware bronzen kist werd naar de top van de hoogste heuvel in het dorp gedragen en in een tijdelijk mausoleum geplaatst. Naast zijn gebalsemde lichaam lagen ook zijn rode Gibson Les Paul-gitaar, een bijbel en een zak wiet in zijn kist.