‘Zeg ‘ns Aaa’-acteur Manfred de Graaf op 79-jarige leeftijd overleden

 Manfred de Graaf (midden).
ANP Kippa Manfred de Graaf (midden).
Manfred de Graaf, beter bekend als dokter Hans Lansberg uit de Nederlandse komische reeks ‘Zeg ‘ns Aaa’, is gisteren overleden in zijn woonplaats Warmond. Dat heeft zijn dochter Fien Derman bevestigd in een interview met De Telegraaf.

De Graaf is 79 jaar geworden. Hij was al enige tijd ongeneeslijk ziek. De Graaf werd bekend door ‘Zeg ‘ns Aaa’. De razend populaire sitcom beleefde tussen 1981 tot 1993 meer dan tweehonderd afleveringen bij de Nederlandse openbare omroep VARA. Er was eigenlijk niemand die nooit keek naar de belevenissen van de huisarts en haar lawaaierige huishoudster Mien Dobbelsteen (Carry Tefsen). In de serie speelde De Graaf de echtgenoot van huisarts Lydie van der Ploeg. Deze laatste rol werd gespeeld door Sjoukje Hooijmaaijer, zij overleed in september aan de gevolgen van kanker.

De Graaf speelde ook in onder meer ‘Turks Fruit’, ‘Dagboek van een Herdershond’ en de soap ‘Goede Tijden, Slechte Tijden’. Hij was ook een gevierd toneelspeler. Zo speelde hij bij De Haagsche Comedie en het Rotterdams Toneel. Zijn laatste voorstelling op het toneel was de theaterversie van ‘Zeg ‘ns Aaa’ in 2003.

Hij werd in 1939 geboren als zoon van de Roemeense diplomaat Manfred Derman. Manfred nam later de naam aan van zijn stiefvader. Op 15 januari 2003 heeft koningin Beatrix een beschikking afgegeven waarin zijn achternaam is veranderd in Derman, de achternaam van zijn in 1943 vermoorde Roemeense vader.

De Graaf was ook zeer sportief, hij reed drie keer de Elfstedentocht. Hij laat een vrouw en een dochter na.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gerd Van nieuwenhove

  Dat was eenvoudige televisie, maar drommels goed ! Hier zijn onze acteurs bezig met pitjes pakkers en klagen . De kleine waarheid ?

 • Roeland Croket

  Dat was vroeger nog eens een leuke grappige serie. Als ik de tune hoor begin ik nog steeds spontaan te lachen.

 • Marieken Cels

  Kunnen we dit nog eens heruitzenden ipv tig keer de kampioenen? Rip.

 • Ivo Vandeneynde

  Dat was een super serie.

 • Jarne Van Pelt

  RIP meneer de Graaf! Een groot acteur en mens die me altijd zal bijblijven. Ik zou "Zeg 'ns Aaa" wel eens graag terug zien op TV. Misschien als eerbetoon? VRT? VTM?