"Voedselindustrie verrijkt zich op kap van onze gezondheid"

AFP
De Britse prins Charles roept Europa op om zijn voedselindustrie grondig binnenste buiten te keren en te heroriënteren tot een lokaal model van voedselproductie- en verdeling. De huidige methodes in de voedselindustrie hebben volgens prins Charles niet alleen geleid tot het paardenvleesschandaal, maar zorgen ook voor een tanende volksgezondheid. Daags na het wereldwijde protest tegen Monsanto hield prins Charles een toespraak in Duitsland waarin hij van leer trekt tegen de race naar goedkoop voedsel en de megawinsten die de voedselindustrie kenmerken.

Prins Charles is al jarenlang pleitbezorger voor organische en duurzame landbouw. Op zijn landgoed Highgrove boert hij zelf.

Charles gaf een speech op een conferentie waarop hij door zijn achterneef, de prins van Hohenlohe-Langenburg, was uitgenodigd. De Britse troonopvolger uitte daar felle kritiek op de voedselmultinationals "die steeds hogere winsten nastreven op de kap van boeren en de volksgezondheid". Hij roept op tot een lokaal model van voedselproductie en distributie.

Duurzaamheid ondermijnd
Charles oordeelt dat het huidige systeem van voedselvoorziening te weinig veerkracht inhoudt.

"Het lijkt misschien allemaal in orde. Multinationals maken grote winsten door wereldwijd monoculturen in de landbouw te handhaven, maar zoals ik hoop dat u al heeft gezien, is de situatie verre van gezond".

De drijfveer om voedsel goedkoper te maken voor de consument en grotere winsten voor de voedselbedrijven te genereren, ondermijnt de duurzaamheid van het productiesysteem, oordeelt hij.

"Ik heb het over voor de hand liggende zaken zoals de leefbaarheid van de bodem en lokale ecosystemen en de kwaliteit en de beschikbaarheid van proper water. Maar ook minder zichtbare zaken zoals de lokale tewerkstelling en de volksgezondheid. Het is complexe materie".

Paardenvleesschandalen
"De agressieve zoektocht naar goedkoper voedsel werd al omschreven als 'een duik naar de bodem', en ik vrees dat de boeren daarin worden meegesleurd. Ze worden ten gronde gericht door de prijzen die ze moeten aanvaarden voor hun producten. De recente schandalen rond paardenvlees zijn daar voorbeelden van. Die hebben aangetoond dat zelfs de grootste producenten niet weten waar hun basisproducten vandaan komen".

"Het effect op de landbouwsector is nefast. We verliezen elke dag landbouwers, jonge mensen willen het beroep niet meer uitoefenen. In Groot-Brittannië waarschuw ik daar al langer voor. Maar de gemiddelde leeftijd van de Britse boer is 58 jaar en neemt toe".

Lees verder onder de foto

Prins Charles bezocht in het Duitse Langenburg een beurs van streekproducten.
AP Prins Charles bezocht in het Duitse Langenburg een beurs van streekproducten.

Volksgezondheid
De druk om goedkoop voedsel te produceren zorgt ook voor sociale en economische problemen, stelt Charles.

"In Groot-Brittannië en elders, maar voornamelijk in de VS, zijn de gevolgen steeds meer zichtbaar in de achteruitgang van de volksgezondheid. We weten allemaal dat diabetes van het type 2 en andere ziektes gelinkt aan zwaarlijvigheid overhand toenemen. De prijs die de gemeenschap daarvoor betaalt is enorm. Als we onze prioriteiten niet verleggen, wordt die rekening onbetaalbaar".

De prins vroeg zich ook af hoe het mogelijk is dat mensen worden gestraft die een lans breken voor duurzame landbouw, voor het inperken van de milieuvervuiling, voor het optimaliseren van de bodemkwaliteit en voor biodiverse ecosystemen.

Giftige cocktail
"Hun producten worden te duur bevonden en zijn zogezegd gericht op een kleine nichemarkt. Maar hoe komt het dat producten afkomstig van landbouwsystemen die precies het tegenovergestelde doen - met toenemende schadelijke effecten op het milieu en op de gezondheid van de mens - massaal te koop zijn tegen prijzen die geenszins de kosten aan het milieu en de volksgezondheid weerspiegelen? Een kost die zal moeten betaald worden door onze onfortuinlijke kinderen en kleinkinderen, wiens welzijn me ter harte gaat".

"Het is toch duidelijk dat het succes van een geglobaliseerd systeem wordt overschaduwd door heel wat complexe langetermijnproblemen die een giftige cocktail vormen en het voedsel dat het produceert helemaal niet goedkoop maakt. In tegendeel, het is enorm duur. De enige reden waarom het in de winkel goedkoop is, is dat de kosten elders vallen of worden doorgeschoven naar de toekomstige generaties".

 
Maar hoe komt het dat producten afkomstig van landbouwsystemen met toenemende schadelijke effecten op het milieu en op de gezondheid van de mens massaal te koop zijn tegen prijzen die geenszins de kosten aan het milieu en de volksgezondheid weerspiegelen? Die kost zal moeten betaald worden door onze onfortuinlijke kinderen en kleinkinderen, wiens welzijn me ter harte gaat
Prins Charles