‘Star Trek’-acteur Anton Yelchin wilde bekendmaken dat hij ongeneeslijk ziek was toen hij stierf bij een bizar ongeval

Anton Yelchin in ‘Star Trek’
RV Anton Yelchin in ‘Star Trek’
‘Star Trek’-acteur Anton Yelchin was ziek toen hij stierf. Voor zijn dood in 2016 was hij van plan wereldkundig te maken dat hij aan de ongeneeslijke ziekte mucoviscidose leed. Dat vertellen zijn ouders in de LA Times.

Anton had net voor zijn dood aan zijn ouders laten weten dat hij eindelijk klaar was open te zijn over zijn ziekte, die patiënten een levensverwachting geeft van tussen de 35 en 40 jaar. Zelf wist de acteur niet dat hij aan de dodelijke aandoening, ook bekend als taaislijmziekte, leed tot hij bijna volwassen was, vertelt zijn moeder Irina in het interview. "Ik was bang dat het hem te veel zou beperken. Hij wist niet wat er echt aan de hand was en hoe moeilijk en gevaarlijk de ziekte was tot hij een jaar of 17, 18 was. Toen moest ik hem zeggen dat hij niet op feestjes mocht zijn als er gerookt werd.” 

De acteur vertelde bijna niemand in Hollywood over zijn ziekte, die zorgt voor slijmophopingen in de longen, waardoor organen slecht gaan functioneren. Hij werkte wel hard om gezond te blijven: hij nam zijn medicatie, probeerde alternatieve geneesmiddelen uit en probeerde veel te bewegen. Als hij een lange dag op de set had, stond hij twee uur vroeger op om een opblaasbare jas aan te trekken, die hem hielp om zijn luchtwegen vrij te maken.

Bizar ongeluk

Yelchin kwam in 2016 om het leven bij een bizar ongeluk: de jeep van de 27-jarige rolde om onduidelijke reden van zijn oprit, waardoor Anton klem kwam te zitten tussen het hek van zijn huis en de wagen. Hij stierf enkele minuten later door verstikking. Zijn ouders richtten daarna de Anton Yelchin Foundation op, en maakten zijn diagnose bekend nadat ze vorig jaar een flinke donatie gaven voor onderzoek naar muco.

De strijd van de acteur tegen de ziekte is ook onderwerp in een nieuwe documentaire over het leven van Anton, die aankomende week op het Sundance filmfestival in première gaat. Zijn ouders hopen dat de film andere chronisch zieke mensen inspireert om alles uit het leven te halen.

EPA1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Shey Kah

    Goede acteur en green room is 1 van de beste films die ik ooit gezien heb.