"Proficiat met jullie Oscarnominatie, dames. Nu hoeven jullie niet meer te doen alsof jullie Harvey Weinstein leuk vinden." Was misbruik publiek geheim?

Harvey Weinstein.
epa Harvey Weinstein.
De Amerikaanse journaliste Brooke Baldwinn van CNN heeft een opmerkelijke vondst gedaan. Ze ontdekte dat Hollywood op televisie en zelfs bij de Oscarnominaties openlijk grappen maakte over de avances van Harvey Weinstein. Zo werden de vijf actrices die in 2013 genomineerd waren voor een Oscar voor de beste vrouwelijke bijrol gefeliciteerd met de woorden "proficiat, nu hoeven jullie niet langer te doen alsof jullie je aangetrokken voelen tot Harvey Weinstein."

In een ander fragment uit de serie 'Rock 30' van NBC komt een scene voorbij waarin een mannelijke acteur bij de vrouwelijke hoofdrolspeelster erop aandringt iets niet te doen. Zij antwoordt als volgt. "Oh kom op. Ik ben van niemand in de showbusiness bang. Ik heb al drie keer seks met Harvey Weinstein geweigerd", klinkt het.

De fragmenten doen vragen rijzen of het misbruik niet gewoon een publiek geheim in Hollywood was. Het lijkt erop dat de machtige Weinstein met zijn gedrag weg kon komen omdat het onder de mat werd geveegd. De aangerande en lastiggevallen vrouwen bleven daarop beschaamd zwijgen, uit angst hun carrière te verliezen als ze het misbruik zouden aanklagen.

"Depressief en suïcidaal"

Inmiddels gaat het met Weinstein zelf niet goed. De politie in Los Angeles bracht gisteren een bezoekje aan het huis van zijn dochter van Remy, nadat ze volgens TMZ noodnummer 911 gebeld had met de mededeling dat haar vader "depressief en suïcidaal" was.

Woordenwisseling

De van seksuele intimidatie en zedendelicten verdachte studiobaas was bij zijn dochter toen de twee een woordenwisseling kregen. Die zouden ze hebben voortgezet op straat, waarbij buren Harvey tegen zijn 22-jarige dochter hoorden schreeuwen: "Je maakt het alleen maar erger." Daarna zou hij een voorbijrijdende auto hebben aangehouden en de bestuurder om een lift hebben gevraagd.

Remy wist hem volgens TMZ te kalmeren en weer naar binnen te krijgen. Toen de politie aankwam, was hij al vertrokken. Zijn dochter verklaarde later aan agenten dat haar vader niet expliciet had gezegd dat hij zelfmoord wilde plegen. Remy is de oudste van de drie dochters uit Harvey's eerste huwelijk. De studiobaas heeft ook twee kinderen met zijn tweede vrouw Georgina Chapman. Zij verklaarde dinsdag dat de daden van haar man "onvergeeflijk" zijn, en heeft hem verlaten.
5 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Ronald Van der Cruyssen

  Kan men hier spreken van aanranding ? Tenslotte ze waren niet verplicht om sex te hebben.

 • John Ulmer

  Seksueel machtsmisbruik is van alle tijden (en valt voor in alle sectoren) maar blijft verwerpelijk natuurlijk. Maar de dames in kwestie vonden het blijkbaar minder erg zolang ze er hun profijt konden mee doen. En nu hun rekeningen gevuld zijn, beginnen ze te kirren. Sorry, vele respect kan je daar niet voor opbrengen.

 • Carl Kempeneer

  De meeste van die actrices hebben zelfs voor hun "carrière" in pornofilms meegespeeld. Dus ze moeten zeker niet heiliger als de paus doen. Ze hebben alles gedaan om hun doel te bereiken... Het gedrag van Weinstein is natuurlijk crapuleus en die mag daar zeker niet met wegkomen, zodat ook de zwakkere vrouwen beseffen dat er een rechtspraak is die hen beschermt.

 • soumiyua kaskas

  Ik denk dat die vrouwen die zich hoog gewerkt hebben Door de lakens te delen met de hooggeplaatste uit de filmindustrie deels verantwoordelijk zijn voor datgene dat de betroffen actrices overkomen is. Het is het andere niet maar blijkbaar wel in the american filmindustrie...

 • Danny Maenhaut

  In de filmwereld is dit niet verwonderlijk... ALLES hebben sommige vrouwen over voor hun carrière, de twee grote G's regeren de wereld. (God is echter vergeten)... En dan maar klagen achterna als er iets uitkomt. Wat niet wegneemt dat die mannen aan de top streng moeten veroordeeld worden, en niet alleen met een geldboete !