"Ons geld was gewoon op": Jamie Oliver verliest 105 miljoen euro in drie jaar tijd

Photo News
TV-kok Jamie Oliver (43) heeft in de Britse zakenkrant Financial Times in zijn kaarten laten kijken. Of beter gezegd: in zijn boekhouding. Die ziet er echter niet bepaald goed uit. Jamie is de afgelopen jaren naar eigen zeggen zo'n 105 miljoen euro armer geworden.

In het openhartige interview in de zakenkrant vertelt Jamie hoe hij er alles aan deed om zijn imperium te redden. Hij moest bijna 15 miljoen euro van zijn eigen spaargeld opnieuw investeren en ging voor meer dan 41 miljoen euro aan nieuwe leningen aan om het faillissement af te wenden.  

"Ik had letterlijk twee uur de tijd om er al dat geld in te pompen, anders stortte alles de volgende dag in. Het was zo erg en zo dramatisch als het klinkt, aldus de chef. "Daarna was ons geld gewoon op". 

Schuldenberg

Zijn restaurantketen Jamie’s Italian stond 80,8 miljoen euro in het rood. Meer dan de helft ging om achterstallige belastingen en huur, maar er waren ook niet betaalde facturen bij leveranciers en andere schuldeisers, en niet uitbetaalde lonen. Bij de reorganisatie die daarop noodgedwongen volgde, sloten 12 van de 37 vestigingen hun deuren en werden zo’n 600 medewerkers ontslagen.

Volgens Oliver faalden 40% van zijn ­zakelijke initiatieven. Hij verloor daardoor in enkele jaren zo'n 105 miljoen euro. Hoewel hij in 2017 nog op 'De Sunday Times Rich List' stond met een geschat vermogen van bijna 175 miljoen euro, is zijn naam dit jaar nergens te bespeuren in de lijst.

Jamie Oliver
Photonews Jamie Oliver14 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Annette Jansen

  Wat n oordelen allemaal weer. Wij hebben er gegeten en het was eerlijk. Leef en laat leven. Hij zal t nu ook zelf moeten opvangen weer en de prijs betalen

 • Ellen Debord

  Ene dat zijn rekeningen niet betaald. Geen compassie.

 • WILLY ZACHEL

  Ja je kan het ook een beetje té groot zien en overdrijven en hoe groter hoe minder controle men daar op heeft hij had het slimmer moeten spelen zoals Mc Donald en het meeste in franschise geven !

 • Baldr VanHoek

  Kok spelen is het niet overlaten aan anderen... maar daar moet je heel hard voor werken. In Belgie loopt er ook zo'n kookwonder rond dat het ene na het andere zaakje opent en sluit maar hij verkiest de laatste jaren liever programmaatjes te maken omdat het makkelijker verdient uiteraard. Over prijsbewustheid en kwaliteit zwijgt hij ook liefst omdat het gewoon lekker moet zijn. Tijd leert heel snel dat je zo niet kan overlven.

 • DIRK VAN DESSEL

  Ik zou dat nooit kunnen nadoen....