'Lachend kakske' dreigt ex-Miss België zuur op te breken: tegenpartij eist 20.000 euro

Jan Aelberts
Het ‘lachend kakske’ blijft voormalig Miss België Romanie Schotte achtervolgen. De man die zich racistisch behandeld voelde, vraagt in de burgerlijke rechtbank van Brugge 20.000 euro schadevergoeding. "Mijn cliënt werd door zijn eigen vrienden uitgelachen. Op straat herkenden mensen hem zelfs van die Instagrampost", zegt zijn advocaat Pieterjan Van Muysen.

Amper twee dagen had Romanie Schotte het kroontje op haar hoofd toen een storm van kritiek losbarstte. Op een foto van haar op de tram -die vóór haar verkiezing werd genomen- was in de achtergrond een zwarte man te zien die toevallig nogal nors mee in de lens kijkt. 

Ook een van haar volgers merkt het tafereel op en reageert op de foto. 'That nigga', schreef hij. Romanie reageerde daarop met 'I know', gevolgd door een emoji van een drolletje. Het was dat 'lachend kakske' dat bij de zwarte man in het verkeerde keelgat schoot. 

De bewuste Instagrampost.
Instagram De bewuste Instagrampost.

De foto ging viraal, waarna Kiala B. besloot klacht neer te leggen. Vanmorgen eiste hij via zijn advocaat 20.000 euro schadevergoeding van de voormalige miss. Volgens de verdediging een onterechte eis. Ze vragen dan ook aan de rechtbank om deze af te wijzen.

"Fout van de pers"
"Van racisme was geen sprake", zegt de advocaat van Schotte. "De Franstalige pers is na haar verkiezing naar buiten gekomen met die foto en de emoji. Op geen enkel moment werd het slachtoffer onherkenbaar gemaakt in de media. Dat op zich is al een zeer grove fout. In het andere geval was er zelfs geen proces. Ik vraag me trouwens af of de man die schadevergoeding vraagt wel degelijk de persoon op de foto is. Via foto’s is het alvast zeer moeilijk af te leiden." 

BELGA

"Bovendien werd de foto zomaar van haar Instagramprofiel geplukt. Heeft mijn cliënte dan geen portretrecht? Het is niet omdat ze een publiek figuur is dat alles zomaar gebruikt mag worden. Ook zij heeft recht op haar privacy." Romanie Schotte zelf liet in het verleden al meermaals verstaan dat het niet haar bedoeling was om racistisch uit de hoek te komen. De rechtbank doet uitspraak op 12 september.
27 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Pieter-Jan Poortmans

  Alles is racisme vandaag de dag. Die emoji betekent zoveel als shit.

 • David Salembier

  Euch moet nu alles letterlijk genomen worden? Je mag niks meer schrijven of ge krijgt me stempel . Integendeel er moet altijd geld uitgeperst worden! Waarom vraagt hij niet gewoon excuses als het hem stoord? Neje maar geld zoals de rest

 • Erik Van Drom

  We mogen nog geen scheet laten of we worden tegenwoordig al een racist genoemd,kleinzielig hoe sommige hier reageren.

 • Lucynda van der Does

  Eigen schuld dikke drol hahaha je bent nota bene een Miss. Dit kan dus niet. Weer wat geleerd meid..betalen!!!

 • Jan Verlinden

  Zielig ne mens word monddood gemaakt door iedereen die denkt dat hij er anders uitziet