"Judy Garland werd aangerand op set van Wizard of Oz"

MGM
Als het over iconische films gaat, staat 'the Wizard of Oz' met Judy Garland als Dorothy steevast op het lijstje. Al waren de opnames ervan niet altijd even leuk, zo blijkt. Garland zou immers aangerand zijn op de set door andere acteurs.

De bekentenis komt van het adres van Sid Luft, die met Garland getrouwd was van 1952 tot 1965 en samen twee kinderen met haar had. In een van zijn memoires schreef hij dat de actrice zich 'miserabel' voelde op de set van The Wizard of Oz, en dat de schuld lag bij de dwergacteurs die de Munchkins speelden.

"Ze hielden hun handjes niet thuis", schreef Luft. "Ze raakten haar aan onder haar jurk. Ze dachten dat ze ermee weg konden komen omdat ze zo klein waren. Maar eigenlijk waren het mannen van 40 jaar en ouder."

Verslavingen
Luft, die Garlands derde man was, schreef ook uitgebreid over haar drugsverslaving. Judy worstelde onder meer met amfetaminen en barbituraten (slaap- of kalmeringsmiddelen bijvoorbeeld). "Ze was getrouwd met de drugs voor ze met mij huwde", schrijft Luft daarover. "En eigenlijk is ze nooit gescheiden van ze."

Luft vond dat ze haar talent vergooide aan drugs. "Ze nam pillen en niemand kon haar stoppen. Ze kon niet meer helder denken en luisterde naar niemand, en al zeker niet naar mij. Ik zag het bij mijn goede vriend Dean Martin, die ook zijn talent vergooide en zichzelf dood dronk. Ik kon hem niet stoppen, en ik kon Judy niet stoppen."

Hij was 13 jaar getrouwd met Garland. Samen hadden ze een zoon, Joe, en een dochter, Lorna. Sid hielp ook om Liza Minnelli, Garlands dochter uit een vorige relatie, op te voeden. Uiteindelijk overleed Garland aan een overdosis in 1969.

Garland in 1967
AP Garland in 1967