"Jack Nicholson had homo-erotische fantasieën en zag God tijdens LSD-trip"

Jack Nicholson in 'The Shining'.
photo_news Jack Nicholson in 'The Shining'.
Jack Nicholson gebruikte aan het begin van zijn carrière LSD, wiet en cocaïne. Tijdens zijn drugperiode koesterde hij homo-erotische fantasieën maar had hij ook last van castratie-angst. Dat wordt gesteld in een biografie van de legendarische acteur en notoir rokkenjager.

Volgens de gerenommeerde biograaf Marc Eliot zat de inmiddels 76-jarige Nicholson aan het begin van zijn carrière zwaar aan de drugs. Eén van de gevolgen daarvan was dat hij leed aan castratie-angst. Vooral het gebruik van LSD in de jaren zestig had een bijzondere impact op het leven van de acteur, die zeker tot in de jaren tachtig naar drugs greep om inspiratie op te doen.

Ongewenst kind
"Nadat hij voor het eerst LSD had geslikt, was hij ervan overtuigd dat hij het gezicht van God had gezien", schrijft Eliot. "Hij had ook castratie-angst en koesterde homo-erotische fantasieën en meende tijdens een LSD-trip te hebben ontdekt dat hij een ongewenst kind was".

De Hollywoodster zou ook drugs gebruikt hebben bij het schrijven van scenario's. Volgens het boek gebruikte Nicholson LSD toen hij in 1967 het toneelstuk 'The Trip' schreef. Ook toen hij een jaar later aan het script voor de Monkees-film 'Head' schreef, "was hij regelmatig stoned en slikte hij LSD".

Nicholson zou volgens zijn biograaf drugs hebben gebruikt om zijn creativiteit te stimuleren bij het acteren en schrijven.

"Jezelf mentaal entertainen"
De acteur zelf bekende in het verleden al dat hij drugs gebruikte. "Stoned zijn heeft me creatief geholpen bij het schrijven. Het maakt het makkelijker om jezelf mentaal te entertainen", aldus Nicholson.

In het boek stelt zijn toenmalige vriendin Susan Anspach dat Nicholson cocaïne snoof om een huilscène in 'Five Easy Pieces' uit 1970 te spelen.

Vier keer per week
In een interview met People uit 1980 verklaarde Nicholson dat drugs "niet zo belangrijk" zijn. "Ik word nog altijd graag high, zowat vier keer per week. Dat is ongeveer het gemiddelde voor een Amerikaan. Ik propageer niets voor niemand, maar ik ben graag open over alles. Ik hou niet van de geheimdoenerij rond drugs. Om maar te zeggen: het is niet zo belangrijk. Je kan met drugs jezelf kapotmaken. Maar Jezus, dat kan je met alles".

In de jaren tachtig of negentig zou Nicholson "wegens lichamelijke problemen" gestopt zijn met drugs.

Onlangs ging het gerucht dat Nicholson zou stoppen met acteren omdat hij aan geheugenverlies lijdt. Dat ontkende hij echter, en hij benadrukte dat hij "in goede vorm" was en "het brein van een wiskundige" heeft.

photo_news
photo_news
photo_news
photo_news