"Ik laat er zelfs mijn slaap voor"

HELMUT LOTTI IS DOOR HET DOLLE HEEN MET ZIJN DEELNAME AAN 'LIEFDE VOOR MUZIEK'

Jan Aelberts
Toen het telefoontje eindelijk kwam, volgde er meteen heel luide "Joepie!". Dat Helmut Lotti (47) door het dolle heen is omdat hij deelneemt aan 'Liefde voor Muziek', is nog een understatement. "Ik heb hier écht zin in." Zoveel zelfs dat er al slapeloze nachten zijn gepasseerd omdat hij in bed nog nummers aan het kiezen is. "Ik zal met de liedjes van de collega's redelijk oneerbiedig te werk gaan", lacht hij.

Lotti is terug, en hoe. Volgende week, op 15 september, brengt hij zijn nieuwe plaat 'The Comeback Album' uit. Daarna begint hij aan een reeks concerten, waarvan al zeker 40 in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk, 12 in Scandinavië en voorlopig 1 in ons land. Dat is op 25 november in de Koningin Elisabethzaal in Antwerpen. Én als kers op de taart is hij ook nog gevraagd voor 'Liefde voor Muziek' op VTM. "Spannend, hé", glundert Helmut. Hij heeft er zichtbaar enorm veel zin in, en zijn ogen fonkelen wanneer hij erover praat. "Oh ja, ik kijk zo hard uit naar dat programma! Ik ben maandagavond na een telefoontje met Jeroen Swinnen (muziekproducer en het brein van 'Liefde voor Muziek', red.) over de voorbereidingen zelfs zo opgefokt naar bed gegaan dat ik niet kon slapen", lacht Lotti.

Verrassingen

"Ik vind 'Liefde voor Muziek' echt het beste muziekprogramma dat ooit gemaakt is. Door zo'n show leren de mensen je op een andere manier kennen. Je kan jezelf echt laten zien. Ik vind het ook leuk dat je eens door de repertoires kan gaan van collega's naar wie je anders niet meteen luistert. Dat zorgt voor verrassingen. De voorbije drie seizoenen heb ik met veel interesse gevolgd en telkens dacht ik: 'Daar wil ik óók aan deelnemen!' Ik hoopte echt dat ze me ooit eens zouden vragen."

En nu is het eindelijk prijs. Veel nadenken moest hij dus niet toen de vraag kwam. Zijn eerste reactie? "Joepie!! Zo heb ik effectief gereageerd, ja", lacht hij. Samen met Coco Jr., Niels Destadsbader, Jasper Steverlinck, Sarah en Gert Bettens van K's Choice, Silvy De Bie van Sylver en de Nederlandse Sharon den Adel van Within Temptation vertrekt Helmut eind oktober naar een nog onbekende bestemming. Momenteel is de Gentse zanger volop bezig met nummers van collega's te zoeken waar hij een Lotti-sausje over kan gieten. "Ik zal redelijk oneerbiedig met hun liedjes te werk gaan", grinnikt Helmut. "Maar natuurlijk wel op een artistieke en correcte manier", belooft hij snel.

Mister Tiritomba

"Ik ben nu door de repertoires van mijn collega's aan het grasduinen, en zoek enkel originele nummers. Ik ga dus niet 'Life On Mars' van Jasper Steverlinck brengen (een cover van David Bowie, red.), maar wel eentje dat écht van hem is. Ik hoop dat de andere artiesten hetzelfde bij mij doen, dat ze nummers kiezen waaraan ik zelf geschreven heb." Al mag 'Tiritomba' een uitzondering zijn. "Ik ben ondertussen zowat 'Mister Tiritomba' geworden, dus dat nummer zal er waarschijnlijk wel tussen zitten. (lacht) Zelf heb ik daar ook al eens een swing- en rockversie van gemaakt, en Sergio zelfs ook al. Dus ik ben benieuwd wat ze ermee gaan doen. Het kan alle richtingen uit, met ál mijn nummers." Het derde seizoen van 'Liefde voor Muziek' werd in april en mei uitgezonden door VTM. Wanneer we Helmut aan het werk kunnen zien, blijft nog even geheim.