"Hij wou 'een goei verkrachtingsscène' met me oefenen"

Actrices Anemone Valcke (links) en Marijke Pinoy.
VRT Actrices Anemone Valcke (links) en Marijke Pinoy.
In de nasleep van het aanrand-schandaal rond Hollywoodproducer Harvey Weinstein klappen ook hier actrices uit de biecht. Actrices Anemone Valcke en Marijke Pinoy getuigden in 'Van Gils & Gasten' op Eén over situaties waarin zij door de jaren heen op Vlaamse conservatoria, podia en op filmsets zijn mee geconfronteerd.

Zo getuigde Anemone Valcke over een niet nader genoemde acteur die tegen een vriendin verklaarde dat "hij met haar een goei verkrachtingsscène wou oefenen". Ook maakte een acteur duidelijk dat hij graag "haar vieze nonkel" wou spelen. Volgens Valcke is er nog steeds alledaags seksisme op straat en op de werkvloer. "Dat is zo ingebakken in onze maatschappij."

Marijke Pinoy haalde herinneringen op aan haar studententijd op het conservatorium. De almacht die een regisseur en een docent toen had, zorgde voor vreselijke situaties. Een studente die drie jaar hoger zat, werd ontmaagd door een docent in een goedkoop hotel.  De studente was te beschaamd om klacht in te dienen, en het incident kwam nooit naar buiten.

Een leraar maquillage was dan weer handtastelijk en betastte de borsten van studentes. Pinoy sprak met andere studentes telefonisch af, om nooit alleen naar zijn lessen te hoeven. De man in kwestie randde studentes aan in zijn garage waar hij de studentes naar toe riep.

Een docent misbruikte zijn machtspositie en vroeg Pinoy mee naar een hotel aan zee, waar hij over de schreef ging. De actrice heeft zich naar eigen zeggen daar jaren "vies" over gevoeld.  De docent heeft nadien zijn vertrouwenspositie ook bij minstens vijf andere studentes misbruikt, wat leidde tot soortgelijke taferelen aan zee.

Later in haar carrière werd Pinoy gecast voor de rol van prostituee in een tv-film in de reeks 'Made in Vlaanderen', een initiatief van de toenmalige BRT.  De regisseur-producent vroeg haar om kleding te kopen voor haar rol. De man stapte plots het pashokje van de kleerwinkel binnen en kwam Pinoy 'keuren'. 
103 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Hanne Koek

  Mijn baas kletste en kneep in mijn billen, ik ben beginnen uitvliegen dat ik daar helemaal niet mee gediend was.. sinds dien ging het zwaar achteruit op het werk (ik kon niets meer goed doen) en heb ik mijn ontslag gegeven. En ik snap dat deze vrouwen nu pas met hun verhaal komen ! Je schaamt je op dat moment en je hebt schrik heel de wereld tegen je te krijgen en alles te verliezen. Je voeld je schuldig ook al is dit totaal je schuld niet.

 • Marc Spandel

  Ik heb me in ieder geval nooit laten misbruiken door bazen en collegae, alhoewel er waren die daar pogingen toe deden. Ik sloeg hun grijpgrage handjes weg, en 'praatte' over hun gedrag met naam en toenaam, waardoor ze dit gedrag t.o.v. mijn persoon niet meer waagden. Voor mijn 'carrière' was dit dus niet bevorderend, want ik bleef steeds aan de onderste trapjes hangen, maar ik ben tenminste 'fier' op mijn verleden en geniet nu in volle vrijheid van een goed en eerlijk verdiend pensioen.

 • jaqueline delt

  Komen ze dat niet tegen op de fabriek?

 • luc van der maelen

  Dat ze op fabriek gaan werken dan komen ze dat niet tegen en je moest eens weten hoever sommige gaan om hun doel te bereiken en als doel bereikt Is gaan ze zegen dat het ongewenst Was maar zeggen wel uitvrije wil mee klinkt wel wat raar

 • Marco Maerten

  Gerry,ooit eens vals beschuldigd geweest? Misschien eens die man gaan opzoeken,hij verblijft op 3de rij links en dan 1ste naar rechts...in het hiernamaals...kon er niet meer mee leven.