“Het zit in mijn bloed om slechte beslissingen te nemen": het onwaarschijnlijke verhaal van ‘knapste crimineel’ Jeremy Meeks

Jeremy Meeks
EPA Jeremy Meeks
Helderblauwe ogen, volle lippen, opvallende jukbeenderen. Toen Jeremy Meeks (36) in 2014 werd gearresteerd, ging zijn mugshot om begrijpbare redenen al snel de wereld rond. ‘The Blue-Eyed Bandit’ werd hij liefdevol genoemd, of ‘Jail Bae’. Toen hij uiteindelijk werd vrijgelaten, wist hij zijn leven al snel om te gooien, met een succesvolle modellencarrière, een steenrijke verloofde én een eigen kledinglijn tot gevolg. 

Het beeld van de gearresteerde Jeremy Meeks was een van dé beelden van 2014. De foto werd 75.000 keer geliked, 10.000 keer gedeeld en verzamelde 20.000 commentaren. Niet slecht voor een jongen die voor het ongeluk geboren leek. Vreemd om te bedenken dat diezelfde jongen ondertussen een kind heeft met de erfgename van de winkelketen Topshop, en binnenkort een eigen kledinglijn op de markt brengt. 

(Lees verder onder de foto.)

De mugshot van Jeremy Meeks ging de wereld rond
anp De mugshot van Jeremy Meeks ging de wereld rond

Duistere jeugd

In een zeldzaam interview blikt Jeremy terug op zijn kindertijd, die niet zonder slag of stoot verliep. “Mijn jeugd was erg, erg duister”, klinkt het. “Mijn vader beging een moord toen ik slechts negen maanden oud was. Hij doodde de beste vriendin van mijn moeder omdat hij ons zocht en zij de enige was die wist waar we waren. Zij wilde het hem niet vertellen, dus stak hij haar neer. Hij wist niet eens dat we het appartement net boven haar gehuurd hadden. Hij kreeg levenslang." 

Maar ook het leven met zijn moeder, die verslaafd was aan heroïne, was niet eenvoudig. “Ik moest omgaan met haar kicks, met de naalden, met de gewelddadige vriendjes die ons in elkaar sloegen. Dus we trokken veel rond en mijn moeder moest een paar keer naar de gevangenis. Opgroeien in een huishouden waar heroïne wordt gebruikt is erg moeilijk. Je moet heel snel opgroeien, voor jezelf zorgen en iets op de tafel kunnen zetten zodat iedereen kan eten.” Toen zijn oudere zus 18 werd, ging ze naar het leger. Twee jaar later keerde ze terug zodat ze Jeremy en zijn broer kon adopteren. “Op mijn geboortebewijs staat de naam van mijn zus aangeduid als moeder. Dat was het beste dat me ooit kon overkomen.” 

Maar het weerhield de jonge Jeremy er niet van om het slechte pad op te gaan. “Van een erg jonge leeftijd zat het in mijn bloed om slechte beslissingen te nemen. Zo weet ik dat genetica bestaat. Omdat ik zo hard lijk op iemand die ik nog nooit ontmoet had. Het was eigenlijk belachelijk. Wat ook gek was: al mijn vrienden hadden vaders toen ze opgroeiden. Ik was de enige die dat niet had. Maar ik wilde altijd weten hoe het voelde om naar de gevangenis te gaan. Net zoals ik wilde weten hoe enkele andere dingen voelde, alleen om te weten wat hij had meegemaakt. Het klinkt gek, maar het is wel waar.”

Foute uiterlijk

Nadat de familie naar Los Angeles verhuisde, liep het helemaal mis. Jeremy raakte verzeild in bendes en belandde op 15-jarige leeftijd op straat. Datzelfde jaar werd hij voor het eerst naar een jeugdinstelling gestuurd. In totaal zou hij tien jaar en een half in de gevangenis zitten. Met zijn uiterlijk was dat geen gemakkelijke opgave, zegt hij. “Voor de meeste mensen met een lichte huidskleur ben je niet zwart genoeg, maar je bent ook niet blank. Daarnaast ben ik mooi, dus ik moest een voorbeeld stellen in de gevangenis. ‘Als je een fout ding zegt, dan sla ik je in elkaar.’ Dus ik bleef maar in de problemen komen. Het ging niet om iets aan te tonen, het ging om respect. Ik moest niets bewijzen. Maar als je me niet respecteert, dan hebben we problemen. Ik ga je hetzelfde respect geven dat ik vraag. Als ik je respecteer en jij hebt geen respect voor mij, dan laat je me geen keuze.”

(Lees verder onder de foto.)

Jeremy als model voor Philipp Plein in 2018
Photo News Jeremy als model voor Philipp Plein in 2018

Pas in 2014, toen hij voor diefstal en wapenbezit in de gevangenis van Californië zat, begon hij na te denken over welke richting hij uitwilde met zijn leven. Dat zijn mugshot rond die tijd de wereld rond ging, heeft misschien ook wat geholpen. Jeremy vertelt hoe hij tot 300 brieven per dag kreeg, en dat geïnteresseerde bedrijven contracten opstuurden naar de gevangenis. “Maar ik had nog nooit een contract gezien, het was allemaal Chinees voor me”, geeft hij toe. Hij werd uiteindelijk veroordeeld tot 27 maanden cel, dankzij rechter Troy Nunley - “de enige zwarte rechter in de Eastern District”. Nunley zou gezegd hebben: “Hij heeft een kans gekregen die niemand eerder kreeg. Ik wilde dat hij zo snel mogelijk vrijkomt, zodat hij hier volop gebruik van kan maken.” Nunley zorgde er ook voor dat Jeremy na zijn celstraf de wereld kon overvliegen voor zijn modellencarrière, iets wat voor veel veroordeelden vrijwel onmogelijk is. “Mijn rechter heeft me gered", zegt Jeremy daarover. “Hij heeft me op zoveel manieren geholpen.”

Nieuw hoofdstuk

Ook op amoureus vlak begon hij een nieuw hoofdstuk. Vorige zomer werd hij voor het eerst gespot met miljardairsdochter Chloe Green. De twee zouden elkaar leren kennen hebben op het filmfestival van Cannes en werden daarna kussend gezien op een jacht in Turkije. Ondanks het feit dat Meeks nog altijd getrouwd was met zijn vrouw Melissa, met wie hij een zoon heeft. Melissa getuigde in tranen tijdens het programma ‘This Morning’ op de Britse zender itv over hoe ze de relatie ontdekte via de media. “We zijn acht of negen jaar getrouwd en ik zie hem enorm graag. Nog altijd. Het is niet makkelijk voor me. Ik wou dat ik nog altijd een echtgenoot had om bij thuis te komen”, zuchtte ze, maar ze diende daarna toch de scheidingspapieren in.

(Lees verder onder de foto.)

Jeremy Meeks en Chloe Green in 2018
Marechal Aurore/ABACA Jeremy Meeks en Chloe Green in 2018

Kinderen

Jeremy ziet hun breuk toch anders: “Ik houd verschrikkelijk veel van mijn ex-vrouw”, zegt hij. “Ik zal dat altijd blijven doen. Maar we groeiden uit elkaar, en dat was voornamelijk mijn schuld. Zij wilde niet scheiden, maar ik wilde niet op het punt komen waar we elkaar haatten en de kinderen niet samen konden opvoeden.” In tegenstelling tot wat Melissa zelf zegt, was hun relatie al voorbij toen hij Chloe ontmoette. “Het was echt geen schandaal.” 

Met de steenrijke Chloe, erfgename van de winkelketen Topshop, kreeg Jeremy in mei 2018 een eerste zoontje, Jayden. En Jeremy wil nog meer kinderen, geeft hij toe. “Ik heb nog een meisje nodig! Ik wil zo graag een meisje”, lacht hij. “Ik heb al twee zonen die echt mama’s-kindjes zijn. Ik wil een papa’s-kindje. ik wil een meisje omdat ik weet dat ze prachtig gaat zijn. En ik wil haar gewoon verschrikkelijk verwennen.”

Jayden werd geboren in Monaco, waar het koppel het meerendeel van hun tijd doorbrengt. En verwacht wordt dat het verloofde koppel daar ook in het huwelijksbootje zal stappen. Dat is in ieder geval de wens van Chloe’s ouders, Philip en Tina. “Ze hebben onlangs een bocht van 180 graden gemaakt in hun houding tegenover Jeremy”, klonk het. “Ze hebben hem intussen omarmd als een van de Greens. Ze hebben zich erbij neergelegd dat hij voor altijd een deel zal zijn van hun leven.” Maar toch houden ze ook rekening met een mogelijke scheiding: vandaar het gewenste huwelijk in Monaco. Daar gelden namelijk strikte wetten: als een koppel gaat scheiden, krijgen de echtelieden alleen de activa die ze zelf voor hun huwelijk al hadden, en wat ze tijdens het huwelijk gezamenlijk verdiend hebben. Zo zou Jeremy dus niet kunnen profiteren van Chloe’s enorme erfenis. 

(Lees verder onder de foto.)

Een verliefde foto van Jeremy en Chloe
RV Een verliefde foto van Jeremy en Chloe

Of de twee nog samen zijn, is echter niet zeker. Zowel Chloe als Jeremy werden de afgelopen maanden met andere mensen gezien, en ook de verlovingsringen gaan met sprekend gemak aan en weer uit. Toch blijft Jeremy volhouden dat ze wel degelijk nog steeds een koppel zijn. De toekomst zal het uitwijzen. 

Toekomstplannen

En Jeremy heeft nog grote plannen in de toekomst. Zo wil hij zich aan muziek wagen, al zal hij niet zingen over wapens en geweld. “Ik heb heel wat slechte dingen gedaan vanwege de muziek waar ik naar luisterde. Het kan je stemming echt veranderen. Ik herinner me dat ik naar liedjes luisterde en erg kwaad werd op de mensen die me geld schuldig waren. Ik wilde dan naar buiten gaan en dingen gaan doen. Ik weet hoe muziek kinderen beïnvloedt. Ik wil echt geen bendes, geweld of drugs gaan promoten. Hedendaagse rappers hebben ervoor gezorgd dat het populair is om drugsverslaafde te zijn. In mijn tijd verkocht je enkel drugs. Je was niet verslaafd. Wanneer ik muziek maak, moet het een positieve boodschap hebben, maar nog steeds ‘street’ klinken. Zonder het moorden, de drugs en de slechte boodschap dan. Het is moeilijk om de balans te vinden.”

(Lees verder onder de foto.)

<div style=" display: flex; flex-direction: row; align-items: center;"> <div style="background-color: #F4F4F4; border-radius: 50%; flex-grow: 0; height: 40px; margin-right: 14px; width: 40px;"></div> <div style="display: flex; flex-direction: column; flex-grow: 1; justify-content: center;"> <div style=" background-color: #F4F4F4; border-radius: 4px; flex-grow: 0; height: 14px; margin-bottom: 6px; width: 100px;"></div> <div style=" background-color: #F4F4F4; border-radius: 4px; flex-grow: 0; height: 14px; width: 60px;"></div></div></div><div style="padding: 19% 0;"></div> <div style="display:block; height:50px; margin:0 auto 12px; width:50px;"><svg width="50px" height="50px" viewBox="0 0 60 60" version="1.1" xmlns="https://www.w3.org/2000/svg" xmlns:xlink="https://www.w3.org/1999/xlink"><g stroke="none" stroke-width="1" fill="none" fill-rule="evenodd"><g transform="translate(-511.000000, -20.000000)" fill="#000000"><g><path d="M556.869,30.41 C554.814,30.41 553.148,32.076 553.148,34.131 C553.148,36.186 554.814,37.852 556.869,37.852 C558.924,37.852 560.59,36.186 560.59,34.131 C560.59,32.076 558.924,30.41 556.869,30.41 M541,60.657 C535.114,60.657 530.342,55.887 530.342,50 C530.342,44.114 535.114,39.342 541,39.342 C546.887,39.342 551.658,44.114 551.658,50 C551.658,55.887 546.887,60.657 541,60.657 M541,33.886 C532.1,33.886 524.886,41.1 524.886,50 C524.886,58.899 532.1,66.113 541,66.113 C549.9,66.113 557.115,58.899 557.115,50 C557.115,41.1 549.9,33.886 541,33.886 M565.378,62.101 C565.244,65.022 564.756,66.606 564.346,67.663 C563.803,69.06 563.154,70.057 562.106,71.106 C561.058,72.155 560.06,72.803 558.662,73.347 C557.607,73.757 556.021,74.244 553.102,74.378 C549.944,74.521 548.997,74.552 541,74.552 C533.003,74.552 532.056,74.521 528.898,74.378 C525.979,74.244 524.393,73.757 523.338,73.347 C521.94,72.803 520.942,72.155 519.894,71.106 C518.846,70.057 518.197,69.06 517.654,67.663 C517.244,66.606 516.755,65.022 516.623,62.101 C516.479,58.943 516.448,57.996 516.448,50 C516.448,42.003 516.479,41.056 516.623,37.899 C516.755,34.978 517.244,33.391 517.654,32.338 C518.197,30.938 518.846,29.942 519.894,28.894 C520.942,27.846 521.94,27.196 523.338,26.654 C524.393,26.244 525.979,25.756 528.898,25.623 C532.057,25.479 533.004,25.448 541,25.448 C548.997,25.448 549.943,25.479 553.102,25.623 C556.021,25.756 557.607,26.244 558.662,26.654 C560.06,27.196 561.058,27.846 562.106,28.894 C563.154,29.942 563.803,30.938 564.346,32.338 C564.756,33.391 565.244,34.978 565.378,37.899 C565.522,41.056 565.552,42.003 565.552,50 C565.552,57.996 565.522,58.943 565.378,62.101 M570.82,37.631 C570.674,34.438 570.167,32.258 569.425,30.349 C568.659,28.377 567.633,26.702 565.965,25.035 C564.297,23.368 562.623,22.342 560.652,21.575 C558.743,20.834 556.562,20.326 553.369,20.18 C550.169,20.033 549.148,20 541,20 C532.853,20 531.831,20.033 528.631,20.18 C525.438,20.326 523.257,20.834 521.349,21.575 C519.376,22.342 517.703,23.368 516.035,25.035 C514.368,26.702 513.342,28.377 512.574,30.349 C511.834,32.258 511.326,34.438 511.181,37.631 C511.035,40.831 511,41.851 511,50 C511,58.147 511.035,59.17 511.181,62.369 C511.326,65.562 511.834,67.743 512.574,69.651 C513.342,71.625 514.368,73.296 516.035,74.965 C517.703,76.634 519.376,77.658 521.349,78.425 C523.257,79.167 525.438,79.673 528.631,79.82 C531.831,79.965 532.853,80.001 541,80.001 C549.148,80.001 550.169,79.965 553.369,79.82 C556.562,79.673 558.743,79.167 560.652,78.425 C562.623,77.658 564.297,76.634 565.965,74.965 C567.633,73.296 568.659,71.625 569.425,69.651 C570.167,67.743 570.674,65.562 570.82,62.369 C570.966,59.17 571,58.147 571,50 C571,41.851 570.966,40.831 570.82,37.631"></path></g></g></g></svg></div><div style="padding-top: 8px;"> <div style=" color:#3897f0; font-family:Arial,sans-serif; font-size:14px; font-style:normal; font-weight:550; line-height:18px;"> Dit bericht bekijken op Instagram</div></div><div style="padding: 12.5% 0;"></div> <div style="display: flex; flex-direction: row; margin-bottom: 14px; align-items: center;"><div> <div style="background-color: #F4F4F4; border-radius: 50%; height: 12.5px; width: 12.5px; transform: translateX(0px) translateY(7px);"></div> <div style="background-color: #F4F4F4; height: 12.5px; transform: rotate(-45deg) translateX(3px) translateY(1px); width: 12.5px; flex-grow: 0; margin-right: 14px; margin-left: 2px;"></div> <div style="background-color: #F4F4F4; border-radius: 50%; height: 12.5px; width: 12.5px; transform: translateX(9px) translateY(-18px);"></div></div><div style="margin-left: 8px;"> <div style=" background-color: #F4F4F4; border-radius: 50%; flex-grow: 0; height: 20px; width: 20px;"></div> <div style=" width: 0; height: 0; border-top: 2px solid transparent; border-left: 6px solid #f4f4f4; border-bottom: 2px solid transparent; transform: translateX(16px) translateY(-4px) rotate(30deg)"></div></div><div style="margin-left: auto;"> <div style=" width: 0px; border-top: 8px solid #F4F4F4; border-right: 8px solid transparent; transform: translateY(16px);"></div> <div style=" background-color: #F4F4F4; flex-grow: 0; height: 12px; width: 16px; transform: translateY(-4px);"></div> <div style=" width: 0; height: 0; border-top: 8px solid #F4F4F4; border-left: 8px solid transparent; transform: translateY(-4px) translateX(8px);"></div></div></div>

Een foto die is geplaatst door null (@jeremymeeksofficiall) op

Eigen kledinglijn

Ook in de mode blijft Jeremy actief. In november vorig jaar raakte bekend dat het model maar liefst 15 miljoen dollar (zo'n 13,8 miljoen euro) kreeg om zijn eigen kledinglijn te ontwikkelen, in samenwerking met het Duitse bedrijf Fashion Concept GmbH. Die kledinglijn ziet binnenkort het levenslicht, al licht het model op de website jmeeks.com al een tipje van de sluier. Zelf omschrijft hij zijn ontwerpen als een “high fashion luxelijn die geïnspireerd is door kunst, ‘edge’ en cultuur. Het merk ademt kwaliteit, zelfvertrouwen en eigenheid.” Benieuwd of de prijzige kledij voor mannen en vrouwen - prijzen van 100 euro tot 700 euro - zal aanslaan bij zijn vele fans. 
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • ibrahim jattari

    die is binnen de jackpot!

  • Eddy Vervaet

    Het grootste bewijs dat mensen worden afgerekend op hun uiterlijk.Was het een minder knappe man,sprak en geen kat of hond over deze man...

  • branda van den berg

    Duistere jeugd,,,,is precies nog bezig!!!!