‘Grey’s Anatomy’-dokter krijgt bakken kritiek nadat ze foute informatie over eierstokkanker deelt: “Dit is hoe fake news zich verspreidt”

Ellen Pompeo, die een dokter speelt in ‘Grey’s Anatomy’, deelde foutieve informatie over het opsporen van eierstokkanker. “Dit is hoe fake news zich verspreidt", klagen artsen nu.
Photo News Ellen Pompeo, die een dokter speelt in ‘Grey’s Anatomy’, deelde foutieve informatie over het opsporen van eierstokkanker. “Dit is hoe fake news zich verspreidt", klagen artsen nu.
Ellen Pompeo (48) heeft tijdens ‘The Ellen Show’ foutieve informatie gedeeld over het opsporen van eierstokkanker. De actrice, die een arts speelt in ‘Grey’s Anatomy’, haalt zich hiermee de woede van enkele dokters op de hals. 

Ellen Pompeo was te gast in de show van Ellen DeGeneres. De actrice voerde er promo voor haar terugkeer naar ‘Grey’s Anatomy’, de populaire reeks waarin ze dokter Meredith Grey vertolkt. Tijdens een onderdeel van de show, waar een date met de actrice werd geveild ten voordele van onderzoek naar borstkanker, besliste Ellen plots om wat informatie te delen over eierstokkanker. 

“Je moet gewoon een simpele echografie ondergaan", zei de tv-ster. Ze beweert dat de kanker zo zichtbaar te zien zou zijn. “Vraag gewoon naar een echografie, want op een andere manier kan je eierstokkanker niet opsporen.” Hoewel ze haar advies goed bedoelde, ging ze zo in tegen de Amerikaanse richtlijnen. Daarenboven moedigde ze de vier miljoen kijkers van het programma aan om hun dokter specifiek te vragen naar de onnodige, dure en mogelijks gevaarlijke behandeling. Er is dan ook geen enkel bewijs dat een echografie zou helpen bij het opsporen van eierstokkanker. 

Jen Gunter, die in het dagelijkse leven arts is, sprak de actrice op Twitter tegen. “Een echografie screent niet op eierstokkanker. Je hebt net meer dan vier miljoen mensen onjuiste medische informatie gegeven. Dit is precies hoe fake news zich verspreidt”, klinkt het. Heel wat andere dokters volgden haar voorbeeld. In een interview met BuzzFeed News zei Jen dat het advies van Ellen mensen het vertrouwen in hun dokters kan laten verliezen. “Ze suggereerde dat dokters ergens met de pet naar gooien”, beweert Jen. “Moest een echografie echt helpen, dan zouden we dat wel gebruiken.”

De actrice heeft zich op Twitter ondertussen verontschuldigd voor haar blunder. “Ik volgde het script niet. Mijn advies was gebaseerd op een gesprek dat ik net had met iemand. Dit is een goede kans voor ons, vrouwen, om correcte feiten te verkrijgen.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.