‘Easy Rider’-acteur Peter Fonda (79) overleden

Peter Fonda in juni vorig jaar.
AFP Peter Fonda in juni vorig jaar.
De Amerikaanse acteur Peter Fonda, die bekendheid verwierf met zijn rol in de cultfilm ‘Easy Rider’ uit 1969, is vrijdagochtend thuis op 79-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn entourage bekendgemaakt.

“Het is met groot verdriet dat we het nieuws delen dat Peter Fonda is overleden. Hij is vrijdag in zijn huis in Los Angeles, omringd door familie, vredig heengegaan", melden de nabestaanden in een korte verklaring. Fonda overleed aan de gevolgen van longkanker.

“Hef het glas op vrijheid”

“Terwijl we rouwen om het verlies van deze lieve en gracieuze man, willen we ook dat iedereen zijn ontembare geest en liefde voor het leven viert", besluit de Fonda-familie de verklaring. “Ter ere van Peter, hef alsjeblieft een glas op vrijheid.”

lees verder onder de foto:

Peter Fonda (links) en Dennis Hopper in de cultklassieker ‘Easy Rider’ uit 1969.
REPORTERS Peter Fonda (links) en Dennis Hopper in de cultklassieker ‘Easy Rider’ uit 1969.

‘Easy Rider’

Fonda werd vooral beroemd door zijn rol van Wyatt in de roadmovie ‘Easy Rider’ uit 1969. Fonda deed voor deze film ook de productie en schreef het scenario, waarvoor hij een Oscarnominatie kreeg. De film werd voor het relatief bescheiden bedrag van 400.000 dollar gemaakt en leverde door de jaren heen tientallen miljoenen op.

In 1997 werd Fonda opnieuw voor een Oscar genomineerd voor beste acteur in ‘Ulee’s Gold’. Voor zijn hoofdrol in die film won hij een Golden Globe Award.

Peter is de broer van Jane Fonda en zoon van Henry Fonda, beiden ook beroemde acteurs.

Peter Fonda en zijn oudere zus Jane Fonda.
AFP Peter Fonda en zijn oudere zus Jane Fonda.
Peter Fonda in 1969.
AP Peter Fonda in 1969.
Peter Fonda in 2009 op een replica van de ‘Captain America’, de iconische Harley Davidson die hij in ‘Easy Rider’ bereed.
REUTERS Peter Fonda in 2009 op een replica van de ‘Captain America’, de iconische Harley Davidson die hij in ‘Easy Rider’ bereed.
Peter Fonda in november 2017.
REUTERS Peter Fonda in november 2017.15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Verstrepen

  Spijtig maar helaas iedereen zijn lot en die mens is toch vroeg overleden.

 • yvan kindt

  weer een bekend iemand uit mijn jeugd die er niet meer is.... confronterend! RIP

 • Louis Bouduin

  Charme, flegma, charismatisch: dat zijn de Fonda's ten voeten uit. Wellicht het bewijs dat in Hollywood acteren bijzaak is. Maar wie maalt daarom. Van Henry tot Bridget: bijzonder mooie, aantrekkelijke mensen. Soms moet dat niet meer zijn.

 • Anthony van der Borght

  Moet erg zijn voor zijn zus iedereen gaat er vandoor gelijk welke leeftijd je hebt sterkte

 • tom ignoul

  RIP