'Dukes of Hazzard'- acteur verdedigt confederatievlag

Acteur Ben 'Cooter' Jones (archiefbeeld).
AP Acteur Ben 'Cooter' Jones (archiefbeeld).
Een acteur uit de legendarische televisieserie 'The Dukes of Hazzard' heeft zich uitgesproken voor het behoud van de confederatievlag. Volgens Ben Jones, die de rol van monteur Cooter speelde, is de ophef het gevolg van 'politieke correctheid'.

De confederatievlag stamt uit de burgeroorlog en is voor veel Afro-Amerikanen een symbool van slavernij en onderdrukking. De dader van de aanslag op de kerk in Charleston had op internet diverse foto's geplaatst waarop hij met de vlag poseert. Daardoor is de confederatievlag nu vooral in de zuidelijke staten onderwerp van discussie. Tegenstanders willen dat de vlag niet meer in het openbaar wordt gebruikt.

In 'The Dukes of Hazzard' was de vlag wel altijd op een prominente plek te zien, namelijk op het dak van General Lee, de auto van Bo en Luke Duke. "Die vlag op de General Lee stond voor de waarden van het zuiden, voor moed, familie en mooie tijden", schrijft Jones op Facebook. "Ons geliefde symbool wordt nu aangevallen in een golf van politieke correctheid die ongekend is in dit land, waar vrijheid van meningsuiting geldt. Activisten en politici stellen de cultuur van het zuiden in een kwaad daglicht en noemen ons erfgoed racistisch en idioot. Maar wij weten dat dit niet klopt. In Hazzard County was er geen racisme."

De 73-jarige acteur is tegenwoordig de eigenaar van drie 'Dukes of Hazzard'-winkels in Tennessee en Virginia. Hij is niet van plan om de confederatievlag uit het assortiment te halen, waar grote bedrijven als Walmart, Target en Amazon 'm wel in de ban hebben gedaan. "Wij zijn geen racisten, we hebben een hekel aan racisme en vooroordelen. De mensen achter deze 'culturele reiniging' zijn de echte idioten."

TO ALL OF OUR FRIENDS AND FANS FROM BEN JONES AKA “COOTER”I THINK ALL OF HAZZARD NATION UNDERSTANDS THAT THE...

Posted by Ben Cooter Jones on  dinsdag 23 juni 2015