'Den ollander' uit 'Eigen Kweek' komt zich in rechtbank verontschuldigen voor alcoholgebruik: "Besef dat het fout was"

De West-Vlaamse acteur Sam Louwyck (51) werd in de politierechtbank veroordeeld voor het rijden onder invloed van alcohol.
Mathias Mariën De West-Vlaamse acteur Sam Louwyck (51) werd in de politierechtbank veroordeeld voor het rijden onder invloed van alcohol.
De West-Vlaamse acteur Sam Louwyck (51) is in de politierechtbank veroordeeld voor het rijden onder invloed van alcohol. Na een feestje werd de flamboyante acteur betrapt met 1,3 promille alcohol in zijn bloed. Hij kwam zich persoonlijk verontschuldigen tegen de rechter. “De laatste maanden ben ik in positieve zin geëvolueerd. Ik besef dat ik in zo’n staat niet meer in een auto moet stappen”, zegt Louwyck.

Het was al de vierde keer dat de Oostendenaar zich voor gelijkaardige feiten moest verantwoorden voor de rechtbank. In 2007, 2009 en 2016 werd Louwyck al veroordeeld voor rijden onder invloed van alcohol. De feiten waarvoor hij nu moest verschijnen gebeurden op 6 mei 2017 in Oostende. Volgens zijn advocaat was dat het gevolg van zijn zware job. “Mijn cliënt zocht vaak een uitlaatklep om even te ontsnappen aan alle aandacht en spotlights. Die uitlaatklep vond hij in alcohol. Wat uiteraard volledig verkeerd is”, klonk het verweer. 

Meteen daarna nam Sam Louwyck, vooral bekend als ‘den ollander’ uit 'Eigen Kweek', zelf het woord. “Ik sta hier omdat ik besef dat ik fout was. De gevolgen gaan vrij ver. Voor mij is dat natuurlijk heel slechte publiciteit. Maar voor de duidelijkheid: ik neem dit zeker niet lichtzinnig op. De laatste maanden ben ik in positieve zin geëvolueerd. Ik besef dat het ontoelaatbaar is om met alcohol in mijn bloed nog achter het stuur te kruipen”, aldus Louwyck.

Pilootopleiding

Tijdens de zitting werd ook duidelijk dat de acteur bezig is aan een leven naast het acteren. “Mijn pilootopleiding zit er bijna op”, vertelt Louwyck, die zijn vader verloor in een vliegtuigcrash. “Het vliegen is mijn passie. Ik zie het vooral als een recreatieve bezigheid en zie wel waar ik beland. Trouwens: bij het vliegen geldt een absolute nultolerantie voor alcohol.” De rechter vroeg als uitsmijter nog of het geen idee was voor de acteur om deel te nemen aan Tournéé Minerale. “Het deed niet meteen een belletje rinkelen”, lacht Sam. “Ik heb de laatste tijd zoveel aan mijn hoofd. Maar nogmaals: ik besef dat het fout was. Nooit kruip ik nog met alcohol in mijn bloed achter het stuur.” 

De politierechter kon de persoonlijke aanwezigheid van Louwyck appreciëren en legde uiteindelijk een rijverbod op van drie maanden en 1.600 euro boete. Als de acteur ooit nog met de wagen wil rijden, zal hij opnieuw moeten slagen voor zijn rijexamens. De Oostendenaar moet ook nog medische en psychologische proeven ondergaan.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Elke Celis

  Netjes, met respect afgehandeld, berouwvol... Ik hoop van harte dat z'n besef echt ingezonken is. Je kan iemand niet verbieden te drinken, maar zorg dan voor een taxi of BOB, dan hoeft alleszins niemand gevaar te lopen op de weg. Correcte straf ook.

 • Guy muis

  nog altijd beter dan een alcoholslot

 • rudy bryssinck

  ZAT achter het stuur van een vliegtuig?Hoe gaan ze die controleren?

 • marc werbrouck

  Jammer genoeg niet de enige acteur die alcohol opzoekt als bakje troost. Hopelijk leert hij hier nu wel eens uit.