"De één perfectioneert zich in bloemschikken, ik in seks"

COCO BLAAST THE DINKY TOYS NA 25 JAAR NIEUW LEVEN IN

Jan De Meuleneir/Photo News
De comeback van The Dinky Toys - Vlaanderens onbetwistbare hitmachine uit de jaren 90 - is nu echt een feit. Een kwarteeuw na hun eerste meezinger 'My Day Will Come' lanceren frontman Coco en de zijnen een nieuwe single en een zomertour. Zelfde vrolijke sound mét bandana. En het verleidersbeest in Coco, inmiddels al 52, is ook nog niet getemd. "Vrijen is een hobby die met de jaren alleen maar leuker wordt."

Akkoord, ze waren razend populair. Begin jaren 90 schudden de Gentse Dinky Toys liefst vijf keer op rij de Belgische Zomerhit uit hun mouw. 'My Day Will Come', 'I Can't Keep My Hands Off You', 'The Test Of Time', 'Out In The Streets' en 'Declaración De Amor', stuk voor stuk feelgooddeuntjes in een mix van pop, reggae en afrobeats, die het schopten tot collectieve meezingers. Het publiek accepteerde zélfs de bandana op de kale knikker van frontman (Kid) Coco. Maar dat was toen. Waarom nu een comeback van iets dat zo onlosmakelijk met de nineties verbonden is geweest? Wie zit daar op te wachten? "Goeie vraag", lacht Coco. Hij resideert tegenwoordig in het Antwerpse Wommelgem, dat hij zelf half cynisch omschrijft als 'the city of dreams'. "En het antwoord is simpel: onze comeback komt er op vraag van de mensen zelf. Ik ben in '95 op een hoogtepunt uit The Dinky Toys gestapt omdat ik geen zin had om mezelf te blijven herhalen. Met een resem covergroepjes ben ik altijd blijven zingen, tot vijf jaar geleden zat daar geen enkel nummer van The Dinky Toys bij. Ik was mijn eigen nummers precies strontbeu gehoord. (lacht)"

RV

Leukste kater

"Maar de mensen zijn dus altijd naar die nummers blijven vragen", vervolgt Coco. "Dat is ook waarom we vorig jaar hebben toegezegd om met The Dinky Toys te headlinen op het Nostalgie Beach Festival. Een eenmalig iets, dachten we. Tot ik daar de impact van onze muziek zag en echt schrok. Een laaiend publiek van 15.000 man, mensen brulden zelfs onze minder bekende nummers woord voor woord mee. Toen hebben we beslist: 'Oké, we keren terug.' Met een gloednieuwe single, een nieuw album in juni én met een zomertour." Die nieuwe single 'The Sweetest Hangover' - in de bijbehorende clip figureert een langbenige, zwarte schone uit Barcelona - gaat over wakker worden in een ander bed. En dat je de koppijn van een kater er in geval van een leuke onenightstand met plezier bij neemt. Dan is het wel gepermitteerd om het met Coco te hebben over zijn liefdesleven. Per slot van rekening was hij met The Dinky Toys een sekssymbool, een verleider pur sang. Zeventien jaar lang vormde hij een liefdeskoppel met gewezen omroepster en zangeres Geena Lisa, met wie hij twee zonen Zion Noah (17) en Yaro Nesta (14) heeft. In 2008 ging het stel na tien jaar huwelijk uit elkaar. Heeft hij sindsdien het ultieme liefdesgeluk gevonden? "Nog niet, nee", zegt hij. "Ik heb nu wel een toffe relatie, met een donkerkleurige madam die half zo jong is als ik, maar: het is ook een gecompliceerde verhouding. Omdat zij graag een kind wil en wil trouwen, verlangens die ik - en ik ben daar heel eerlijk in - niet kan invullen. Ik bén al papa, van twee fantastische zonen die om de week bij mij wonen en dan ook alle prioriteit krijgen. En nog eens trouwen? Daar zie ik ook het nut niet van in."

Exotisch type

"En dat is nu dus het moeilijke", vervolgt hij met veel sérieux. "Moeten we afstand nemen? Of toch doorgaan? We raken er niet uit. Na Geena heb ik een aantal vaste relaties gehad. Maar die strandden ofwel omdat de vrouw in kwestie te weinig onafhankelijk was - ik probeer mijn zonen mee te geven dat je je geluk nooit van een ander mag laten afhangen - ofwel omdat ze zich in het begin van de relatie anders voordeed dan ze was. In het begin zag ik passie, die er niet bleek te zijn. En ik vind passie - in alles - erg belangrijk. Ik hoop ooit wel die ene soulmate te vinden. Die ene partner met wie je ook uren naast elkaar kan zitten zonder iets te zeggen. Maar ik zal niet ongelukkig zijn als dat niet gebeurt. Ik ben al blij dat ik - sinds mijn 13de - al zoveel vrouwen op een intense manier heb mogen kennen. Met alle respect voor mensen die er wel in slagen: een heel leven monogaam bij één partner blijven, dan zou ik toch iets gemist hebben."

Met zijn voorliefde voor Jamaica is het allicht geen toeval dat zijn vriendin van het exotische type is? "Nee", lacht Coco. "De meeste van mijn vorige vriendinnen waren ook exotisch. Hoe zal ik het zeggen? Bij hen ervaar ik meer intensiteit. Ook in het ruziemaken, ook in de seks die bijna op dansen gelijkt. (lacht) Zwarte soul is toch intenser dan blanke rock-'n-roll, nee? En ik leef graag heel intens. Ik sluit niet uit dat de ware een typisch Vlaamse vrouw kan zijn, maar ik heb nu eenmaal een klik met exotische vrouwen. Zij vallen ook op mij. Mutual attraction. Zit ik op Ibiza en daar bevindt zich één zwarte vrouw in een volle ruimte, dan hebben we binnen de kortste keren contact. Moeilijk te verklaren." En een fan van onenightstands zoals zijn nieuwste single zou kunnen suggereren? "Nee", zegt Coco. "Uit ervaring weet ik dat je dan niet de beste seks, maar wat gestuntel hebt. Seks wordt maar goed na verloop van tijd. En seks wordt tout court beter met de jaren. Oefening baart kunst, hé. Je hebt mensen die zich perfectioneren in het schikken van bloemen, ik probeer als rasechte sensualist toch elke keer weer iets bij te leren en grenzen te verleggen op dat vlak. Vrijen is mijn hobby en die wordt almaar leuker."

Mailtjes achteraf

"In theorie moet ontrouw kunnen, zo open-minded ben ik wel", gaat hij verder. "Vrijheid op alle vlakken, dus ook binnen een relatie. Alleen moet je dan wel een partner hebben die daar ook voor openstaat, en die zijn zeldzaam. Met de jaren ben ik serieel monogaam geworden. Trouw, dus. Want je leert gaandeweg dat het sop de kool niet waard is. En al zeker niet wanneer je in je relatie goeie seks hebt. Op de duur heb je het ook wel gehad. Het werd bij momenten zelfs cheap om toe te geven aan elke kans die zich voordeed." Wie op zijn website schrijft dat hij met "onweerstaanbare verleidingstrucs" op het podium staat, moet anders niet komen klagen. "Als zanger bekijk ik het publiek als een vrouw die je moet verleiden. En ik kan daar dan ver in gaan, in het fixeren van vrouwen. Soms sturen vrouwen mij na een optreden een mail om te zeggen: 'Ik heb het wel gezien hoe je in mijn ogen keek, ik heb het ook gevoeld.' Dat ik denk: 'Heu? Ook gevoeld?' (lacht) Eén keer op die 25 jaar ben ik op zo'n mail ingegaan. Want dat was een schoon madam."

Pollekes kussen

"Trouwens, het werkt ook in de andere richting", haast hij zich lachend te zeggen. "Ik weet ook wel wat het is om het lustobject te zijn. Onderschat tegenwoordig de mondigheid van vrouwen niet. En dan zwijg ik nog van hun handtastelijkheden. Zeker vrouwen uit de zorgsector kunnen er wat van als ze een feestje bouwen. Bij mannen zijn het de bakkers die het hardst uit de bol gaan op concerten, bij vrouwen de verpleegsters. Wanneer zij op het podium met ons komen meedansen: dat is in de billen grijpen om te hebben. (lacht)"

Gelukkig is degene die kan leven van wat hij het liefste doet en in geval van Coco is dat nog altijd: muziek maken. "Ik ben al die jaren alle weken op een podium blijven staan (voor minimum 1.000 euro per optreden, red.) en daarvoor kus ik mijn beide pollekes." Hoe hij als vijftigplusser eigenlijk terugkijkt op die jonge gast met zijn bandana? "Daar kijk ik toch liever niet te veel naar, want dat is precies iemand anders. Maar: het dak moét er straks opnieuw af. Dat is waar The Dinky Toys goed in zijn en wat we ook opnieuw gaan doen!"

Op vrijdag 26 mei staan The Dinky Toys met een 17-koppige bezetting in Capitole Gent. Hier kan je alvast wat in de sfeer komen.