'De allereerste keer'-zangeres Rita Deneve overleden

Rita Deneve (1944-2018).
Mozkito Rita Deneve (1944-2018).
Zangeres Rita Deneve is overleden. Ze werd 73. Dat laat haar familie weten via Facebook. Deneve was al een tijdlang ziek. 

De uit Liedekerke afkomstige zangeres begon haar carrière in 1961 onder de artiestennaam 'Rita D.'  Ze brak in 1967 door in de talentenjacht Canzonissima op de BRT.  Ze scoorde vooral met feestelijke uptempo-nummers.  Haar grootste hit had ze in 1971 met 'De allereerste keer', een vertaling van het nummer Giramondo van de Italiaanse zanger Nicola Di Bari.  Nico Gomez, de vader van Raymond van het Groenewoud, verzorgde Deneves arrangement. Di Bari had amper succes met zijn versie, dit in tegenstelling tot Rita Deneve. Ze stond met de hit twaalf weken genoteerd in de Vlaamse hitlijsten. Het nummer is uitgegroeid tot een tijdloze meezinger die het nog steeds goed doet op feesten.

Tot haar repertoire behoren verder nummers zoals 'Juanita Jones' (1968), 'Olé Oké/Op een zomerdag' (1969) en 'Dans de hele nacht' (1969).  Ze nam driemaal deel aan de voorrondes voor een Belgische inzending voor het Eurovisiesongfestival.

Actrice

Deneve acteerde ook, bijvoorbeeld in de VTM-reeks 'Slisse & Cesar' en in 'Postbus X' op de openbare omroep.  Ze was daarnaast docente aan het Hoger Instituut voor Dramatische Kunsten in Antwerpen.  

Deze middag hebben al enkele Vlaamse politici gereageerd op het overlijden. "RIP Rita Deneve, veel Vlamingen hebben mooie herinneringen aan haar hits. Mijn medeleven aan haar nabestaanden", zo schrijft Vlaams minister-president Geert Bourgeois op Twitter.

"Jammer genoeg was het vandaag 'de allerlaatste keer'", schrijft Vlaams minister van Cultuur sven Gatz. "Brengt fijne herinneringen uit mijn jeugd in de seventies naar boven. Dank voor uw liedjes, Rita Deneve."

De zangeres zal op 10 februari worden begraven in Mechelen. Wie haar voor de allerlaatste keer wil groeten en afscheid wil nemen van het Vlaamse icoon, kan daarvoor terecht in de Sint-Romboutskathedraal vanaf 11 uur.

Rouwregister

Het gemeentebestuur van Liedekerke, de gemeente waar de zangeres geboren werd, heeft een rouwregister geopend. Het register ligt in het onthaal van het gemeentehuis van Liedekerke van maandag 5 februari tot en met vrijdag 9 februari. Via de gemeentelijke website is ook een online rouwregister beschikbaar. 

Rita Deneve had Liedekerke weliswaar al verscheidene jaren verlaten, maar de band met haar geboortedorp bleef volgens het gemeentebestuur sterk. Zo kwam zij als vertegenwoordigster van de Royal Air Force nog regelmatig naar de 11 november-herdenkingen om er samen de Wapenstilstand te herdenken. Enkele jaren terug trad zij nog in Liedekerke op tijdens 'De Plesj Rockt'.

"Rita was een ambassadrice van het Vlaamse lied en haar onvergetelijke hit 'De Allereerste Keer' zal iedereen in Liedekerke en ver daarbuiten voor altijd bijblijven", aldus het gemeentebestuur.
38 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Joseph Van Gool

  Ja in die tijd hadden ze nog goede muziek en zangeressen, rust in vrede Rita

 • Fred Fourgon

  Weer een stukje van m'n jeugd dat mee sterft. Rust in vrede Rita en sterkte en oprechte deelneming voor de nabestaanden en familieleden van dit verlies.

 • François Nuyts

  R.I.P Rita het ga je goed in het hiernamaals . En veel sterkte aan familie en vrienden .

 • Eduard Dierckx

  Ik zal haar niet vergeten...RIP..Gewoon Klasse.

 • sammy borgoo

  RIP Rita. Veel sterkte aan familie.