Ga naar de mobiele website
^ Top

"Coely en SX mochten VS niet binnen omdat ze geen werkvergunning hadden"

Coely op het podium van Pukkelpop.
Photo News Coely op het podium van Pukkelpop.
De Belgische muziekgroepen SX en Coely mochten de Verenigde Staten niet binnen omdat ze niet over de juiste vergunningen beschikten. "Ze hadden een klassiek toeristenvisum en hadden een werkvergunning nodig", zegt Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz vandaag.

Studio Brussel meldde gisteren dat SX en Coely de toegang tot de VS door hun neus zagen geboord omdat hun papieren niet in orde bleken te zijn. "De toegang tot de vlucht naar de VS werd hen geweigerd omdat de groepen niet over de juiste vergunningen beschikten om in de VS op te treden. Concreet beschikten ze over een klassiek toeristenvisum (ESTA) en hadden ze een werkvergunning nodig. De verwarring komt er door het feit dat ze er optreden op een showcase festival en dus niet vergoed worden, maar ook dan blijkt dus een werkvergunning nodig", aldus Gatz.


Stefanie Callebout van SX in februari op de rode loper van de MIA's.
belga Stefanie Callebout van SX in februari op de rode loper van de MIA's.

De weigering staat volgens Gatz los van de politieke realiteit in de VS en de verstrenging van de voorwaarden om het land in te komen. "Wat de sector wel ervaart, is dat deze voorwaarden de afgelopen jaren stelselmatig verstrengd, aangepast, complexer en duurder werden. Er heerst bovendien veel onduidelijkheid over wat nu wel of niet moet", aldus de Vlaamse minister.

Volgens Gatz zijn de procedures om naar de VS te reizen daardoor, zeker ook voor groepen en kunstenaars, zodanig complex geworden. "Ze bemoeilijken het vrij verkeer van kunstenaars en artiesten, en dus van cultuur." De minister heeft die bezorgdheid overgemaakt in een brief aan de Amerikaanse ambassade en aan de bevoegde ministers voor Buitenlandse Zaken, Didier Reynders en Geert Bourgeois.

Vlaams minister van Cultuur gaf vandaag wat meer uitleg over waarom de Belgische artiesten de VS niet binnen konden.
Photo News Vlaams minister van Cultuur gaf vandaag wat meer uitleg over waarom de Belgische artiesten de VS niet binnen konden.
Meer over1 reactie

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • jean petermans

    Iedereen moet zich informeren op de vs ambassade, dan gebeurd dit niet, men weet al lang dat sinds de terreuraanslagen alles veel strenger is geworden, wie dit niet weet leeft met oogkleppen op

Meld een bug