"Bobby Kennedy gaf de opdracht voor de moord op Marilyn Monroe"

Robert F. Kennedy.
getty Robert F. Kennedy.
Het was geen zelfmoord, de dood van Norma Jean Baker, beter bekend als Marilyn Monroe. Het was moord, die vierde augustus 1962. In opdracht van senator Bobby Kennedy, de jongere broer van president John F. Kennedy. Beide broers hadden een affaire met Marilyn Monroe. Het Amerikaanse sekssymbool wist op den duur wat te veel van de beruchte familie Kennedy en toen ze dreigde ermee naar buiten te komen, deed RFK haar voorgoed zwijgen. Onderzoeksjournalisten Jay Margolis en Richard Buskin staven een en ander in een nieuw boek: 'The Murder of Marilyn Monroe: Case Closed'. Het verschijnt op 3 juni maar MailOnline kon het nu al inkijken.

De moordthesis werd al wel vaker geopperd en ook de betrokkenheid van de broers RFK en JFK is niet nieuw. Maar reporters Jay Margolis en Richard Buskin, die de moord nu helemaal uit de doeken doen in hun boek, zijn niet van de minsten. De eerste is een ervaren onderzoeksjournalist en expert als het op Monroe aankomt. De tweede is een bestseller-auteur van de New York Times met al 30 non-fictie titels op zijn palmares. Zij baseren zich in 'The Murder of Marilyn Monroe: Case Closed' op verklaringen van ooggetuigen, zo schrijft Caroline Howe van MailOnline.

Psychiater-minnaar
Robert 'Bobby' Kennedy handelde niet alleen. Hij kon rekenen op de hulp van schoonbroer en acteur Peter Lawford, die later, volgens de auteurs, uit schuldgevoelens zou beweren: "Bobby Kennedy was vastbesloten haar het zwijgen op te leggen, ongeacht de gevolgen. Het was het zotste wat hij ooit uitstak - en ik was zo zot het te laten gebeuren."

Maar het was Marilyns psychiater - en ook al minnaar - Ralph Greenson die haar een fatale injectie rechtstreeks in haar hart gaf. Ambulanciers James Hall en Muray Liebowitz zouden getuige geweest zijn van de feiten.

.
AP
EPA

In de zomer van 1962 stuurde John F. Kennedy zijn broer Bobby naar LA om Marilyon Monroe duidelijk te maken dat zij de president niet meer op het Witte Huis mocht bellen. De Amerikaanse president zou zijn vrouw Jackie niet in de steek laten om met Marilyn te trouwen. Maar Bobby werd op zijn 'missie' zelf verliefd en eindigde in bed met de sexy superster. De affaire tussen Bobby en Marilyn begon in het huis van Lawford in Santa Monica, dat ook weleens de 'westelijke vleugel van het Witte Huis' genoemd werd omdat de president er aan de lopende band de lakens deelde met starlets en filmsterren.

"Als een voetbal"
Bobby beloofde Marilyn aanvankelijk wél te zullen scheiden van zijn vrouw Ethel om met de blonde beroemdheid te kunnen trouwen, ook al gaven de Kennedy-broers Marilyn "aan elkaar door als een voetbal", zoals Lawford het stelt. Maar Bobby veranderde van mening en Marilyn dreigde ermee alles te onthullen op een persconferentie. Ze had een rood dagboekje waarin ze de vuile was van de Kennedy's genoteerd had.

RFK wou dat dagboek koste wat kost in zijn bezit krijgen. Bobby stuurde er bij haar psychiater Ralph Greenson op aan om de zaak Marilyn "op te lossen". Anders riskeerde de dokter het einde van zijn carrière en zelfs een gevangenisstraf door zijn eigen verhouding met de actrice.

AP
AP
AP

Op vier augustus in de namiddag ging Bobby met Lawford nog een laatste keer op bezoek bij Monroe thuis in Brentwood om haar definitief de bons te geven. Zij wou dat niet slikken, werd hysterisch en nam een klein mes waarmee ze Bobby te lijf wou gaan. Lawford kon het uit haar hand slaan.

Bobby ging weg en kwam later op de avond terug, met twee bodyguards. Een van hen diende Marilyn kalmeringsmiddelen toe. Kennedy ging dan met Lawford op zoek naar het rode dagboek. Monroe bleef niet lang verdoofd en de twee bodyguards hielden haar vervolgens in bedwang, kleedden haar uit en gaven haar een cocktail van meer dan 30 pillen. De zoektocht naar het rode boekje kon verdergaan.

Dodelijke injectie
Rond 22u30 verlieten Kennedy, Lawford en de twee lijfwachten het huis van Marilyn Monroe. Haar huishoudster en dier zoon vonden haar later liggend op haar bed, met haar hoofd over de bedrand hangend. De ambulance werd opgeroepen. Ambulanciers James Hall en Murray Liebowitz probeerden haar te reanimeren. Maar dan kwam plots Greenson binnen en die liet het reanimeren met de speciale beademingsmachine stopzetten: "Ik ben haar arts!" Greenson haalde uiteindelijk een spuit boven die hij in de borst van Monroe wou plaatsen. Hij deed dat zo brutaal dat hij haar rib brak. De injectie met pentobarbitol zou later dodelijk blijken.

Van de vijf getuigen van de moord, zo schrijven de auteurs van het boek, zeggen drie dat Ralph Greenson verantwoordelijk was voor de dood van Marilyn Monroe. Ze doelen dan op Lawford en op de twee ambulanciers.

Volgens Hall werd het lichaam van Marilyn Monroe nog van het gastenverblijf naar haar eigen slaapkamer verlegd om het op zelfmoord te doen lijken. En dat is nog altijd de officiële doodsoorzaak van het icoon uit de jaren 50 van vorige eeuw. Ze werd 36 en vond nooit de liefde waar ze zo naar op zoek was.

John Kennedy werd vermoord in 1963 en zijn broer Robert in 1968. Greenson stierf in 1979, Lawford in 1984.

AP
AP
Photo News