Cathérine Moerkerke volgt 5 topondernemers van dichtbij: "Nee, dit is géén tweede 'The Sky is The Limit'"

Cathérine Moerkerke en Bart Verhaeghe
VTM Cathérine Moerkerke en Bart Verhaeghe
Na 'Moerkerke en de mannen' en 'de vrouwen', duikt VTM-journalist Cathérine in de wereld van vijf Vlaamse zakenlui. Maar noem 'Succesrijk! Topondernemers in Vlaanderen' vooral geen tweede 'The Sky is The Limit'. "Ik wil de persoon achter de ondernemer leren kennen. Dit is een totaal ander programma", vertelt Moerkerke.

Schoenenkoning Wouter Torfs, Club Brugge-voorzitter Bart Verhaeghe, Soudal-patriarch Vic Swerts, bouwondernemer Bart Versluys en Virginie Saverys, telg uit de beroemde scheepvaartfamilie: die vijf uiterst succesvolle ondernemers volgt u de komende zes weken van dichtbij op VTM. Samen zijn ze bijna 1 miljard euro waard. Wat doen macht en aanzien met hen? Hoe sturen ze hun bedrijven? En vooral: waarom blijven ze werken terwijl ze al lang 'binnen' zijn? Cathérine Moerkerke vergezelde hen tijdens hun dagdagelijkse bezigheden en zoekt het uit. "Ik wilde hen beter leren kennen", zegt ze. "Stuk voor stuk zijn ze het gewoon om leiding te geven en belangrijke beslissingen te nemen. Ik wilde wel eens weten hoe ze dat aanpakken en hoe ze verder in het leven staan. Wat vinden ze belangrijk? Wat maakt hen gelukkig? Kortom: ik wilde hun persoonlijkheid analyseren." Toch bleek het niet zo makkelijk om toegang te krijgen tot hun leefwereld. "Het zijn belangrijke mensen met een grote rijkdom, en die willen ze afschermen. Het heeft dus wel wat moeite gekost om hen te overtuigen. En ik heb natuurlijk ook mensen gecontacteerd die niet wilden meewerken aan dit programma. De vijf die nu te zien zijn, waren wel meteen gewonnen voor het idee. En ik ben vooral fier dat we zulke uiteenlopende figuren hebben gestrikt."

Cathérine Moerkerke en Vic Swerts
VTM Cathérine Moerkerke en Vic Swerts

Argwaan

Natuurlijk is dit niet de eerste reeks over succesvolle Vlaamse ondernemers. Zo kon u al het reilen en zeilen van industrieel Willy Naessens en radiatorkoning Jan Kriekels volgen in 'The Sky is the Limit' op VIER. Cathérine Moerkerke beseft dan ook dat mensen de twee zullen vergelijken. "Die link zal inderdaad gelegd worden. En er zijn wat gelijkenissen, maar eigenlijk is dit een totaal ander programma. Wij komen ook bij de mensen thuis en we praten ook met hun gezin, maar dat doen we voor ieder personage slechts één keer. En ja, natuurlijk kijk je op die momenten je ogen uit. Als je een living vol kunst van Ensor, Magritte of Picasso aantreft: da's fenomenaal. (lacht) En je ziet ook al eens een mooie auto rijden, maar daar gaat het niet om. In 'Succesrijk! Topondernemers in Vlaanderen' willen we echt de persoon achter de ondernemer leren kennen." De befaamde VIER-reeks maakte het voor de VTM-reporter trouwens moeilijker om mensen te overtuigen. "Sommige ondernemers hadden schrik dat wij ook zo'n programma wilden maken. Met alle respect, maar 'The Sky is The Limit' heeft een zekere argwaan gecreëerd bij die mensen. Al denk ik dat de ondernemers die wij geportretteerd hebben, tevreden mogen zijn. Wij hebben echt gefocust op hun ondernemerschap en daar voelden ze zich ook goed bij."

Cathérine Moerkerke en Wouter Torfs.
VTM Cathérine Moerkerke en Wouter Torfs.

Onder de mat

Cathérine heeft zelf ook wat geleerd uit haar ervaringen met Torfs en co. "Topondernemers zijn mensen voor wie niets te veel is, ik ben daar een heel stuk lakser in. Als ik een probleem heb, schuif ik dat onder de mat. Zij nemen onmiddellijk hun telefoon en zorgen dat het opgelost geraakt. Dat probeer ik nu ook toe te passen in mijn eigen leven. En dat lukt, maar ik moet mijzelf daar wel elke dag opnieuw van overtuigen. (lacht)”
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Karel Van Beeck

  Praat eens met deze topondernemers hun personeel zonder ze in beeld te brengen. Dan krijg je pas een beeld van deze zogezegde toppers!

 • Marc Van der Vloedt

  Catherine Moerkerke zal een volgende reeks maken met een split screen en zal de (groot)spraak van de topondernemers laten synchroon lopen met de verhaaltjes van hun boekhouder en kan jezelf een realistisch beeld krijgen van wat ze in feite (maar) zelf realiseren.(vermogensopbouw en vermogens onttrekking, al of niet via beursnotering, en de aanvullingen van patrick morel)

 • Roger Pingeon

  Maar natuurlijk is dit een 2e "the sky is the limit". Zeg de zaken zoals ze zijn.

 • patrick morel

  Als je de persoon achter de ondernemer wil leren kennen moet je met hun personeel praten zonder camera, soms verschiet je dan. De rest is show en dat is de bedoeling.