Carmen Pfaff niet te spreken over karige pensioen van Jean-Marie: “Zo dwíngen ze hem om verder te werken”

Dieter Bacquaert
Sinds kort weet Jean-Marie Pfaff (65) op welk pensioen hij vanaf 1 januari recht heeft. En bij dat bedrag hebben de gewezen topvoetballer en zijn echtgenote Carmen (62) hun bedenkingen. “We zullen voorzichtig moeten zijn”, zegt die laatste in Dag Allemaal, “en nadenken over sommige uitgaven.”

“We hebben de voorlopige berekening al eens gemaakt”, zegt Carmen. “Jean-Marie gaat een pensioen krijgen, ja, maar ’t is niet om over naar huis te schrijven. We kunnen er twee keer mee gaan eten, zeg maar. En dat voor iemand die al van z’n vijftiende werkt en altijd keurig z’n bijdragen heeft betaald.”

Eén - niet onbelangrijk - vooruitzicht hebben de Pfaffs nog. Het Duitse pensioen, dat Jean-Marie opbouwde tijdens z’n jaren bij Bayern München, moet nog toegevoegd worden aan het bedrag. “Maar ook daar moeten alle paperassen nog geregeld worden. We hebben voorlopig geen enkele zekerheid”, aldus Carmen. “Tja, zo dwíngen ze Jean-Marie om verder te werken, hé.”

Touringcar

Dat laatste is Jean-Marie ook van plan. Enerzijds door z’n vele (buitenlandse) lezingen verder te blijven doen, maar sinds kort ook via een opmerkelijk idee van de familie. Jean-­Marie en Carmen kochten een touringcar die lang dienst heeft gedaan voor het Audi-raceteam.

“Een serieuze kost, dat zeker”, aldus Carmen. “Maar we proberen dat te recupereren door de bus te verhuren. Er is een chauffeur voorzien, maar je kan ook Jean-Marie boeken als chauffeur. Zo komt hij toch ook nog onder de mensen. Dat lijkt me beter voor hem dan altijd thuis te blijven en voor mij te zorgen. (Carmen lijdt al jaren aan osteoporose, nvdr).”

Mosselfestijn

Jean-Marie kijkt ernaar uit om z’n oude droom te verwezenlijken: “Autobussen hebben me altijd gefascineerd, ik haalde al een busrijbewijs op m’n 20ste. Aan het stuur van mijn gevaarte word ik volledig zen.”

En het concept slaat aan: “Ik krijg dagelijks telefoontjes. Van mensen die naar een werkseminarie gaan, een bende die naar Parijs-Roubaix trekt of zelfs een groep die naar een mosselfestijn wil gaan”, vervolgt Jean-Marie. “Ook dat doe ik trouwens met plezier. Ik ben een man van het volk, hé. Onder de mensen komen is mijn lang leven.”

Voor Carmen zelf is dat al enkele jaren heel moeilijk. Doordat haar osteoporose haar zo beperkt in al haar activiteiten, werd ze voor 60 procent invalide verklaard. “Ik durfde me in het begin nog schuldig te voelen omdat ik die uitkering krijg”, zegt ze. “Maar het is noodzakelijk, ik spaar dat geld om te gebruiken voor medische ­ingrepen, die zeker nog zullen komen.”

Gewoon thuisblijven

In plaats van onbezorgd van hun oude dag te kunnen genieten, is het tegenwoordig dus rijden en omzien bij Jean-Marie en Carmen Pfaff. Een tikje vreemd toch wel voor wie Jean-Maries carrière overschouwt. De legendarische doelman maakte na zijn carrière bij SK Beveren vijf jaar lang het mooie weer bij de Europese topclub Bayern München, waar hij ongetwijfeld meer dan behoorlijk voor betaald werd.

Na zijn actieve voetbalcarrière ging Jean-Marie in zaken - hij maakte Vlaanderen vertrouwd met het fenomeen ‘hemdskragen met reclame op’. Daarnaast waren hij en zijn familie tien jaar het onderwerp van de ­populaire realitysoap ‘De Pfaffs’ op VTM, wat hen ook geen windeieren legde.

Het is dus weinig waarschijnlijk dat Jean-Marie en Carmen, ondanks zijn karige pensioentje, aan de bedelstaf zullen raken. “Dat niet, maar we zullen toch voorzichtig moeten zijn”, zegt Carmen. “En nadenken over bepaalde uitgaven. Eens gewoon thuisblijven op een mooie dag in plaats van een terrasje te doen. Tja, ’t is nu zo.”

Kibbelen

De 65ste verjaardag van Jean-­Marie leidt ook nog op een heel andere manier tot wrevel. Twee gemeentes kibbelen over de kwestie wie de gewezen voetbalvedette tot ereburger mag benoemen. Zo is er Brasschaat, waar Jean-Marie al jaren woont. “Als er iemand is die Brasschaat op de wereldkaart heeft gezet, is hij het wel”, aldus burgemeester Jan Jambon. In Beveren, waar Jean-Marie z’n eerste stappen als doelman zette, reageerden ze verrast. “Ze moeten dat toch niet in Brasschaat doen, zeker? Pfaff is een echte Bevernaar”, volgens eerste schepen Johan Smet. In Jean-Maries geboortegemeente Lebbeke is het plan om hem in de bloemetjes te zetten intussen naar de koelkast verwezen.

Voor Jean-Marie zelf maakt het niet uit: “Ze zitten alle drie in mijn hart. Ik ben een man van het volk die veel gegeven heeft in zijn leven. Dat ik nu zoveel eer terugkrijg, beschouw ik als een prachtig cadeau.”

Dieter Bacquaert141 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • LAURA BOSTOEN

  Misselijk wordt ik ervan. Carmen op de ziekenkas. En klagen over het pensioen van hare vent. Sorry er zijn heel veel mensen die het met minder moeten doen. En zelfs niet kunnen gaan eten! En gij gaat klagen da ge ma 2x kunt gaan eten per maand! Verwent zijde! Zijt blij me wat je hebt ipv te klagen!

 • Martin Meuris

  Wel een bedenking, in de jaren 80 was een miljoen Bf nog veel geld, nu is dat nog 25000€, ik wil maar zeggen als zij toen hun geld niet hebben belegd in woningen en het enkel verbrast hebben dan is dat hun schuld.

 • Paul Sohier

  Beste Carmen, er zijn duizenden Belgen die moeten rond komen met een pensioen van 1200 euro en daarvoor 45 jaar hebben gewerkt. JM heeft goed verdiend. En achteraf ook met al zijn pr werk

 • Denise Marie Victorine Slegers

  Dit is een kaakslag aan al de mensen die hun leven lang hard gewerkt hebben en er een mager pensioentje aan over houden,Schaam jullie! Waar blijven de reacties van de dochters ?

 • anton van der waal

  Niet zijn pensioen is te laag, zijn levensstandaard is te hoog.