Brullende dino's in 'Jurassic Park' in realiteit bronstige beesten

Screenshot YouTube
Bronstige dolfijnen, het geblaf van een jackrussellterriër en een balkende ezel. Het zijn slechts enkele van de dierengeluiden die regisseur Steven Spielberg gebruikt heeft om de dino's in zijn 'Jurassic Park'-films het cachet van schrikwekkende wezens te bezorgen. Dat bericht de website van het magazine Knack Focus.

De film kreeg waarschijnlijk het label 'KNT' ('Kinderen niet toegelaten') opgeplakt, mocht het publiek de oorsprong van alle geluiden kennen, zegt geluidstechnicus Gary Rydstrom. "Het geblaf van de raptors in de eerste film, bijvoorbeeld, is eigenlijk gewoon een koppel vogelende schildpadden", bekent de man.

Spielberg stuurde Rydstrom - die een Oscar won voor zijn werk in 'Jurassic Park' - de wereld rond op zoek naar gepaste geluiden, 'want het oor wil ook wat'. Zo kwam het gebulder van de T-Rex niet alleen tot stand door het gekerm van een babyolifant. Ook Buster - de jackrussellterriër van de geluidstechnicus - werd ingeschakeld.

Andere dieren die de angstaanjagende dinosaurussen mee een stem gaven, waren onder andere sissende ganzen en een bronstige merrie.