Boete voor vriend van Alizée Poulicek loopt op tot 16 (!) miljoen euro: “Dit is onaanvaardbaar”

Kristof Ghyselinck
Eind 2017, meer dan 16 jaar na zijn veroordeling voor een btw-carrousel, werd de Antwerpse zakenman Filip Meert (48) burgerlijk veroordeeld om 6,3 miljoen euro aan ontdoken belastingen te betalen. De claim liep toen op tot een slordige 13 miljoen euro. “Intussen is de boete opgelopen tot 15 à 16 miljoen euro, door de dagelijkse intresten”, vertelt Filips partner en ex-Miss België Alizée Poulicek in een interview met Story.

In 2001 werd Filip Meert veroordeeld tot vijf jaar cel voor zijn betrokkenheid in een btw-carrousel met gsm’s, nadat hij nota bene zélf naar de fiscus gestapt was omdat hij twijfelde aan de goede trouw van zijn handelspartners. De zakenman heeft zijn straf volledig uitgezeten, maar is altijd zijn onschuld blijven uitschreeuwen. 

Filip heeft een oneerlijk proces gekregen”, aldus Alizée in Story. “Hij heeft al vier jaar in de cel gezeten. Een financiële straf is echt onaanvaardbaar. Gelukkig werd dankzij de hervorming van justitie door minister Geens een commissie voor gerechtelijke dwalingen in het leven geroepen, waardoor Filips zaak binnenkort opnieuw kan voorkomen. Het is de eerste keer dat zoiets gebeurt in België. En hopelijk levert het iets op, want heel die zaak maakt ons leven kapot. Filip kan niets opbouwen. Hij mag geen eigen zaak hebben en niet samenwonen.”
41 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Kim Deplae

  En geen enkel bezitting dat ze beslag kunnen op doen ? Auto s woningen enz en eens je collectief een afbetalingsplan hebt stoppen de intresten toch. Om niet in het gevang te moeten zitten kan je u straf afkopen . Maar een tijd zitten om geen financiële straf te krijgen, das al lang verleden tijd.

 • Joost Libbrecht

  Als je 50 miljoen gefraudeerd hebt en je moet er 16 van betalen heb je er nog 34 miljoen aan over , dat is één. Ten tweede als je het voelt warm worden maak dan dat je de eerste bent om je aan te geven dat komt geloofwaardiger over dan dat je tweede zou zijn. Heeft hij ook gedaan, wel slim.

 • Didi Bellens

  Onaanvaardbaar ! Hoe durven ze dit zeggen ! Hij moest maar geen ontduiken van belastingen doen, dan moest hij geen boete betalen. Ik zou hem nog meer geld doen betalen zodat hij (en de rest v/d sjoemelaars) dit ook nooit maar dan ook nooit meer zou doen.

 • Wouter Van de Walle

  Als je schuldig bent ga je niet eerst zelf naar de fiscus.. Maarja, 80 procent heeft waarschijnlijk toch weer enkel de titel gelezen

 • danny janssens

  Uiteindelijk wordt fraude zwaarder gestraft dan een moord. In zijn effectieve vorm dan toch.