Belgische treinpatrimonium verzameld in Train World in Schaarbeek

BELGA
Aan het station van Schaarbeek is het nieuwe treinmuseum Train World klaar voor opening. Het spoorwegpatrimonium, dat voorheen verspreid was over een vijftal locaties, werd de voorbije jaren verzameld op een enkele plaats, en wordt vrijdag voor het grote publiek geopend. Directeur Pieter Jonckers mikt op 100.000 bezoekers per jaar.

De blikvanger van het museum is de indrukwekkende locomotief type 12 ("Atlantic"), die in 1939 al een snelheid van 120 kilometer per uur haalde. Ook de "Pays de Waes", de oudste bewaarde locomotief op het Europese vasteland, heeft een ereplaats. In totaal zijn er over 8.000 vierkante meter 22 stuks rollend materieel tentoongesteld. Daarnaast zijn er talloze maquettes en meer dan 1.200 voorwerpen, net als een originele brug uit de 19de eeuw.

De belangrijkste doelgroepen van Train World zijn scholen en gezinnen met kinderen. Zij mogen bijna overal op- en inklauteren, en kunnen bijvoorbeeld ook plaatsnemen in een simulator.

"België had tot nu toe geen volwaardig spoorwegmuseum", klonk het maandag bij de voorstelling van Train World aan de pers. "Vanaf nu kunnen we ons meten met de buurlanden."

Het hele project Train World, inclusief de renovatie van het station van Schaarbeek - gelegen aan de oudste spoorlijn van België -, kostte ongeveer 25 miljoen euro. De decors werden uitgewerkt door striptekenaar François Schuiten. Het museum wordt donderdag officieel geopend door de koning.

Een toegangsbewijs voor een volwassenen zal 10 euro kosten. Alle informatie op www.trainworld.be.

BELGA
BELGA
BELGA
BELGAReacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels