Bart Peeters verdedigt verre reizen ‘De Madammen’ na kritiek: “Een vleesetende fietser is erger dan een veganist met een Porsche”

VRT
Nog tot vrijdag moeten de luisteraars van ‘De Madammen’ op Radio 2 het zonder hun favoriete madammen doen. Siska Schoeters, Cathérine Van Doorne en Anja Daems trekken op dit moment elk met vijf luisteraars naar hun favoriete bestemming en worden vervangen door Tomas De Soete, Gilles De Coster en Bart Peeters. Die laatste moest vandaag in de verdediging gaan, toen er kritiek kwam op de verre bestemmingen. “Wie een labrador in huis heeft, weegt zwaarder op het milieu dan iemand die airmiles verzamelt”, zegt hij aan Het Nieuwsblad.  

De drie Madammen trekken deze week elk met vijf Radio 2-luisteraars op droomvakantie. Anja Daems gaat op een avontuurlijke reis naar Kenia, Cathérine Van Doorne zoekt cultuur in New York en Siska Schoeters gaat naar de sneeuw in Noorwegen. Om ervoor te zorgen dat ook de thuisblijvers tussen 10 en 12 uur van hun radioprogramma zouden kunnen blijven genieten, werd er gezocht naar de geknipte vervangers. De keuze viel op Tomas De Soete, Bart Peeters en Gilles De Coster.

Toch kwam er kritiek op de opzet van het programma. “Zoveel en zo ver reizen, is dat wel nodig?”, klonk het. Bart Peeters bedaart de gemoederen. “We willen natuurlijk allemaal klimaatneutraal leven, maar dat is moeilijk. Vliegen is niet goed voor het milieu, maar dat is relatief”, zegt hij. “Een vleesetende fietser is erger dan een veganist met een Porsche, las ik. En wie een labrador in huis heeft, weegt zwaarder op het milieu dan iemand die airmiles verzamelt. Ik vind dat alle Belgen heel precies moeten geïnformeerd worden over de impact van vlees eten, autorijden en vliegen. Nu weten we te weinig.”

‘De Madammen’, van 10 tot 12 uur, Radio 2.
22 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Frank Vercauteren

  Allemaal te laat leef en laat leven

 • Roel Mick

  Hypocrieten hieronder . Stop met te denken dat u 'groen' leeft. We hebben een ecologische voetafdruk die 100x hoger is dan 3-5 miljard Afrikanen en Aziaten. Stop dan met een belachelijk dure iPhone te kopen, geen bananen meer uit Latijns-Amerika, geen kiwis uit Australië, geen Ikea meer uit India, geen 2 reizen meer per jaar, geen citytrips naar Spanje, geen 2 auto's, 1 tv, geen soya meer, geen parma-hesp, ...

 • Pierre Bos

  Met de campagne "Sign for my future" wil de VRT- CEO een ambitieuzer klimaatbeleid activeren, maar tegelijkertijd zagen we nooit zoveel reisprogramma's op TV en radio. Met ouderen de wereld rond, "BV" met ma, BV met andere BV, met BV op cruiseschepen, met een Mol, noem maar op...

 • Chris Van den Eynde

  Hij weet er niet veel van, maar toch direct labeltjes plakken op de mensen, dus enkel veronderstellingen, en je weet assumptions are the... etc.

 • Jil Heirman

  Hij heeft gewoon gelijk. Mensen weten weinig over wat nu eigenlijk dagelijks het meeste impact heeft.. En je kunt niet zonder vliegtuig op een verre bestemming geraken. Men kan daarentegen wel makkelijk goed eten zonder daar vlees bij te betrekken..