Bart Kaëll over zijn tattoo en zijn depressie: "Ik huilde in elke hoek van de kamer"

Steven Richardson
Vanochtend was Bart Kaëll te gast in 'De Rotonde' op Radio 2. Daar vertelde hij openhartig over de moeilijke periodes uit zijn leven, en verklapte dat hij ook een tattoo heeft.

De tattoo, in de vorm van een papieren bootje, zit vakkundig verstopt onder het bandje van zijn polshorloge. "Dat papieren bootje wil zeggen dat alles relatief is, ook de Marie-Louise", aldus Kaëll op Radio 2. Hij heeft dan ook al wat mindere periodes meegemaakt, zoals zijn ontslag bij de Soundmixshow op VTM. Plots kreeg hij de boodschap dat het voor hem ophield. 

"Kijk, er waren verschillende factoren: Mike en Guido (Verdrengh en Depraetere, twee co-managers van VTM eind jaren 80 nvdr.) waren er niet meer en de nieuwe directeur was niet zo 'pro' mij. Ik herinner me nog dat na de bekendmaking van mijn ontslag, de directeur naar mij toe kwam met een stapel brieven. Hij vroeg om te stoppen met mijn fans te manipuleren om hen zo kwade brieven te laten schrijven naar VTM. Ik wist van niks! Maar ja, die directeur was vergeten dat het een succesvol programma was en dat heel veel mensen vonden dat ik dat goed deed."

Depressie

Na de dood van zijn vader sukkelde Kaëll in een depressie, mede omdat hij ook te maken kreeg met tinnitus. "Door wat precies? Door de dood van mijn vader, door die tinnitus, door te hard te werken... je heb zoveel zaken die de oorzaken kunnen zijn. Maar met veel babbelen en met psychologische hulp ben ik daar goed uitgeraakt. Ik ben ook van mijn tinnitus af. Het heeft me veel geleerd over het leven: het leven gaat voorbij, het passeert."

"Toen ik zoek was, zeiden mensen tegen mij: 'Jij hoeft nogal depressief te zijn, ge hebt alles?!'. Maar het ging bij mij om mijn mentale gezondheid, ik wou geen angsten meer. Ik weende in elke hoek van onze kamer, ik wist ook niet waarom, het was gewoon puur uit ellende en dat zijn fases die je door moet in je leven. Via een psycholoog ben ik daaruit geraakt en leer ik nu meer signalen herkennen. Maar dat is niet makkelijk, evenwicht houden."
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Dirk Melle

  Depressie slaat toe door een opstapeling van omstandigheden, en raakt ineens brutaal de veilig weggestopte gevoelige snaren, en dan...crash....

 • Olivier Dochez

  Ik heb 22 jaar geleden mijn stage gedaan bij Rad van Fortuin gepresenteerd door Bart, hij was nogal arrogant tegen mensen die hij "minder" beschouwde. De dame met wie ik werkte was zelf chocolade van Witamer gaan halen om hem menselijk te hebben aan het begin van de opnameweek. Erg voor zijn depressie, ik heb die ook, maar maak hem geen heilige!

 • Gerrit Teeuwen

  Openlijk spreken over depressies is een pluspunt !

 • Renee Gaillard

  Als Bart dit leest : vertel me hoe je van tinnitus bent afgeraakt want ik word er hoorndol van. Bart verander niks, je bent een toffe gast met een mooie stem.

 • MarliesSchoefs

  Succes bart je bent een toffe