André van Duin is dit jaar het gezicht van de darmkankermaand. Hij werd zelf vorig jaar getroffen door de ziekte.
Volledig scherm
PREMIUM
André van Duin is dit jaar het gezicht van de darmkankermaand. Hij werd zelf vorig jaar getroffen door de ziekte. © ANP

André van Duin openhartig over kankerdiagnose: “In het toilet kijken heeft mijn leven gered”

Showbizz“Domme pech, maar ik ben er mooi doorheen gesjeesd.” André van Duin 74) praat openhartig over zijn darmkankerdiagnose, die hij vorig jaar te horen kreeg, net nadat zijn man Martin overleed aan botkanker. Hij vertelt over die zware periode, hoe hij de kanker ontdekte en hoe zijn genezingsproces verloopt. Hij breekt ook een lans voor waakzaamheid. “Je moet altijd naar de huisarts gaan als je twijfelt. Niet denken: dan krijg ik corona. Want als je niet gaat, krijg je misschien kanker.”

4 reacties

 • Guido Ceuleers

  1 maand geleden
  Ik heb gelukkig wel altijd meegedaan aan bevolkings onderzoek en zo werd vorig jaar een tumor in mijn dikke darm ontdekt. Omdat men er zo tijdig bij was is die tumor + stukje darm met kijkoperatie verwijderd(zonder chemo), en was ik vorige maand bij 1e controle scan volledig kanker vrij. Doe a.u.b. mee met het bevolkingsonderzoeik, is gratis en kan je leven redden.
 • nancy Haemhouts

  1 maand geleden
  Beterschap topper. ❤️
 • sofie sliggers

  1 maand geleden
  Altijd van die fijne mensen die zulke dingen te verwerken krijgen. Van harte beterschap André!
 • Frederick Timmerman

  1 maand geleden
  Groot respect voor die man.
 1. Verraadt de inhoud van je toiletpot iets over je gezondheid? Maag- en darmexpert geeft uitleg over je stoelgang
  PREMIUM

  Verraadt de inhoud van je toiletpot iets over je gezondheid? Maag- en darmexpert geeft uitleg over je stoelgang

  Wie af en toe eens kijkt naar zijn ontlasting in het toilet heeft ongetwijfeld al vastgesteld dat deze er niet altijd hetzelfde uitziet. Maar kan je stoelgang iets zeggen over je gezondheid? En wanneer is je ontlasting abnormaal? “4 op de 10 Belgen kampen met maagdarmklachten en 1 op de 5 heeft regelmatig last van constipatie”, zegt professor maag- en darmziekten Danny De Looze (UZ Gent). Hij legt uit wat een normale, gezonde stoelgang is én wat je kan doen om makkelijker naar het grote toilet te gaan.
 2. Elke dag sterven 10 Belgen aan darmkanker: wat zijn de symptomen? Wie wordt het vaakst getroffen? "Treft ook dertigers en veertigers"
  PREMIUM

  Elke dag sterven 10 Belgen aan darmkanker: wat zijn de symptomen? Wie wordt het vaakst getroffen? "Treft ook dertigers en veertigers"

  Maart is de internationale actiemaand in de strijd tegen dikkedarmkanker. Elke dag krijgen 23 Belgen te horen dat ze darmkanker hebben én dagelijks zijn er 10 begrafenissen door de ziekte. “Minstens de helft daarvan zouden we kunnen vermijden”, klinkt het bij Luc Colemont, maag- en darmspecialist en oprichter van vzw Stop Darmkanker die uitlegt hoe je het kan voorkomen. “Ik zou liever zien dat ze het bevolkingsonderzoek darmkanker al vanaf de leeftijd van 45 jaar gratis aanbieden.”
 1. Kürt Rogiers wou eigenlijk paus worden: "Heel dat Sint-Pietersplein riep voor hem, dat wou ik ook!"
  Play
  Later Als Ik Groot Ben

  Kürt Rogiers wou eigenlijk paus worden: "Heel dat Sint-Pieters­plein riep voor hem, dat wou ik ook!"

 2. Staf Coppens neemt in tranen afscheid van zijn broers
  Play
  Camping Coppens

  Staf Coppens neemt in tranen afscheid van zijn broers