An Lemmens: "Ik kan de klachten voor laster en eerroof amper nog tellen"

TVM
Eerder deze maand slaagde An Lemmens erin om een kinderbezoek aan een broodfokker op de Roefeldag van de gemeente Putte te laten annuleren. "Dit gaat mijn petje te boven", kloeg ze de situatie aan op Facebook. En het is heus de eerste keer niet dat de presentatrice de strijd aangaat met broodfokkers. "Ik kan de klachten voor laster en eerroof amper nog tellen", vertelt ze in HUMO.

Lemmens zegt dat ze als dierenvriend niet akkoord kan gaan met de manier waarop broodfokkers honden kweken. "Ze hebben geen aandacht voor het geestelijke en lichamelijke welzijn van hun honden. Zo kweken ze fysiek en mentaal ongezonde pups. Als je als ouder zo'n pup voor je kinderen koopt, riskeer je hen op te zadelen met een ernstig ziek of karaktergestoord dier. Na zes maanden blijkt dat beest dan 'onhandelbaar' of doodziek en krijgt het bij de dierenarts een spuitje. Of het belandt in een asiel."

Dat ze de dieronvriendelijk praktijken aanklaagt, wordt haar niet in dank afgenomen. "Ik kan de klachten voor laster en eerroof amper nog tellen. Broodfokkers willen dat ik mijn mond hou en slepen me voortdurend voor de rechter. Ik heb alle zaken gewonnen, maar moest mijn bankrekening plunderen om de advocaten te betalen. Ook nu weer moet ik op sociale media lezen dat mijn Instagram-bericht enkel diende om zelf extra aandacht te krijgen. Mensen die zo'n onzin schrijven, weten niet hoeveel centen ik investeer in mijn strijd tegen de broodfok. Ik kom op voor de zwakkeren, zowel voor de dieren als voor alle gezinnen die door broodfokkers bedrogen worden."

De oplossing is volgens haar simpel: "Ik raad sowieso aan om een hond of kat uit een asiel te adopteren. De asielmedewerkers kennen meestal de geschiedenis van hun dieren. Bij een kweker heb je daar vaak het raden naar, zelfs een stamboom biedt geen waterdichte garantie. Ik heb vier honden. Allemaal uit het asiel, en alle vier welopgevoed."

Lees het hele interview met An Lemmens op HUMO.be.
20 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • sofie de klerck

  Go An! Goed bezig!!

 • François Nuyts

  Respect voor An in elk geval , dierenleed moet zoveel mogelijke aandacht krijgen en bestreden worden !.

 • Huguette Vanden weghe

  Nu eigenaar van 3 gezonde bassets van erkende kwekers. Voordien onwetend een hond gekocht van een broodfokker. Een ware nachtmerrie voor hond en eigenaars. Mr. Weyts wees aub niet genadig voor hondensmokkelaars en malafide praktijken bij de kwekers.

 • pieter jansens

  alleen zorgt de belgische wetgeving ervoor dat je alleen nog bij erkende (broodfokkers) terecht kan voor een pup of katje

 • Frans Cuvé

  Broodfokkers zitten bij mij in de categorie van zuiver uitschot, enkele maanden geleden een kennis ook door een drama zien gaan door zo'n smerige broodfokker. En An, die krijgt van mij een dikke duim en bergen respect. Jammer dat de verantwoordelijke minister de ballen niet heeft om echt op te treden....liever de populist uithangen he Ben?