Amal Clooney wil nieuw internationaal gerechtshof voor misdrijven rond seksueel misbruik

 Amal Clooney
EPA Amal Clooney
De internationale gemeenschap moet seksueel misbruik tijdens oorlogshandelingen kunnen vervolgen en berechten in een internationaal tribunaal in Den Haag. Dit zei de mensenrechtenadvocate Amal Clooney (41) in New York, waar ze de Veiligheidsraad toesprak.

Clooney doelde op een speciaal op te richten nieuw tribunaal en niet op het reeds bestaande Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. Dat hof is al bijna 17 jaar aan het werk, maar heeft nog geen handvol beklaagden veroordeeld. China, Rusland en de VS zien niets in het ICC, wat bovendien geen instelling van de Verenigde Naties is. De Veiligheidsraad heeft internationale tribunalen opgezet zoals dat voor de berechting van de oorlogsmisdaden in voormalig Joegoslavië en in Rwanda.

Clooney zei tegen de raadsleden dat dit hun ‘Neurenberg-moment’ is. In de Duitse stad Neurenberg zijn kort na de Tweede Wereldoorlog door de geallieerden de processen gevoerd tegen kopstukken van het naziregime. Clooney wees op het gruwelijke seksuele geweld dat de afgelopen jaren tegen vrouwen en meisjes is gepleegd door terreurbeweging Islamitische Staat in Irak en Syrië.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.